De tweet die een rel deed ontstaan. Lessen van Zutphen.

Stel: je bent boos op de gemeente. Dat kan. Gebeurt wel eens vaker. En wat is tegenwoordig de uitlaatklep voor boze gevoelens? Internet. Of social media. Je hebt een twitter-account en laat de wereld weten:

Een paar dagen later ligt op de mat achter de deur een officiële brief van de gemeente. Een reactie op je tweet! Dat is sterk. Je gebruikt moderne middelen en de gemeente reageert. Weliswaar met een oud communicatiemiddel, maar toch. Je bent gelezen.

De inhoud van de brief is nog positiever. Beste @mvdbreemen, kom naar het gemeentehuis om over de kwestie te spreken. Wow, een directe uitnodiging vanwege een enkele tweet. Dat zouden meer gemeenten moeten doen. Plus een vriendelijk verzoek: twitter aub niet zo persoonlijk. ‘Ik verwacht dat u zich bij toekomstige berichtgeving zult beperken tot de inhoudelijke aspecten’, staat in de brief.

De verbouwereerde @mvdbreemen laat de brief aan anderen lezen. Sommigen reageren echter als door een wesp gestoken. Fractievoorzitter Van Stockum van oppositiepartij VVD laat weten: “Ik zou het college willen aanraden hier subiet mee te stoppen. Ik vraag me af of ambtenaren niet wat zinnigers hebben te doen”, aldus Van Stockum.

Iets zinnigers te doen hebben? De ambtenaren doen aan webcare, reageren op een tweet van een inwoner, nodigen hem zelfs uit. Hoeveel zinnigers werk kun je doen? Misschien had de uitnodiging per mail gekund, dat scheelde een postzegel, maar verder…

Twitterverbod?

De ophef haalde het landelijk nieuws. De berichtgeving concentreerde zich op een ‘Twitterverbod’. Daar is echter geen sprake van. Gemeentesecretaris Boy Janssen van Zutphen vertelde in een (te late reactie) dat de twitteraar een ambtenaar met naam en toenaam (‘#delangeboteropzijnhoofd’) in zijn berichten had genoemd. ‘Ik heb de verantwoordelijkheid om de belangen van mijn medewerkers te beschermen en dat heb ik beoogd met deze brief’, zegt hij. Om daaraan toe te voegen: ‘Dit was niet de correcte weg.’

Burgemeester Gerritsen voegde daaraan toe: ‘Wij zijn een groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting, maar we willen wel dat mensen respectvol met elkaar omgaan.’

Ondertussen vindt meneer @mvdbreemen de brief ‘kinderachtig‘, maar gaat hij wel in op de uitnodiging van het college.

Lessen voor Zutphen (en anderen)

Ondanks alle goede bedoelingen was de berichtgeving voor de gemeente Zutphen heel negatief. Dat was te voorkomen:

1. Reageer op social media met social media. Bijvoorbeeld een (of twee) tweets met de tekst:

@mvdbreemen (reactie op verwijt indien mogelijk) PS Tweet svp zoveel mogelijk inhoudelijk, niet over personen. Wij stellen respect over en weer erg op prijs.

2. Zutphen wilde in eerste instantie niet reageren op de vragen van journalisten. Dat viel uiteraard niet goed en leidde tot nog meer ophef. Ook in dit soort gevallen: reageer direct als er ophef ontstaat over jouw berichtgeving. Zeker als in de beeldvorming sprake is van een twitterverbod, terwijl de bedoeling was een ambtenaar te beschermen.

3. Bespreek spelregels hoe en met welke toon je als organisatie reageert op tweets of andere berichten op social media. Recent voorbeeld: Directeur communicatie (!) bij de politie Dick van Gooswilligen noemde Noordwijkers die zich tegen hulpverleners zouden hebben gekeerd ‘losers’. Dat getuigt ook niet van respect. En leidde echt tot een (tijdelijk) twitterverbod.

4. Discussiepunt: de gemeentesecretaris beschermde zijn medewerker, zo zegt hij. In de tweets wordt één naam genoemd: De Lange. Dat is echter de wethouder… Wellicht gaat het over de toon van de tweet, maar daarover regels vaststellen is erg lastig. Ik vind het billijk dat de gemeente vraagt namen van ambtenaren buiten een (openbare) discussie te houden. Zij werken immers in opdracht en onder verantwoordelijkheid van. Maar de namen van collegeleden en raadsleden hoeven niet beschermd te worden.

Meer weten?

Op de website van Omroep Gelderland staan diverse berichten over de kwestie. Ook op de website van de gemeente Zutphen staat het verhaal. En voor wie wil weten waar de boosheid nu eigenlijk over gaat: de website van belangenvereniging De Teuge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *