CDA breekt bewust met PvdA

Het oude adagium ‘controleer je vingers wanneer je een CDA’er een hand geeft’  is weer eens bewaarheid geworden. Balkenende heeft de formatie na tien weken overleg stuk laten lopen. Vanaf de val van zijn kabinet maakte JPB duidelijk niet met de PvdA te willen regeren. Zijn inzet was regeren met de VVD.

De verkiezingsuitslag liet het CDA geen andere keuze dan te gaan onderhandelen met de PvdA. Dat deden ze met weinig elan. De fixatie was gericht op de rol van de PvdA als betrouwbare regeringspartij.

Eigenlijk is het CDA ervan overtuigd dat je met de PvdA niet kunt regeren. De PvdA moest op alle mogelijke manieren het tegendeel bewijzen. Bos deed dat met verve, ook hij raakte verstrikt in de cijfertjes en vergat menigmaal de politieke wensen van zijn achterban.

Vanacht ging de druppel over de rand van de emmer. In het laatste uur van de formatie gooide het CDA het laatste voorstel van de informateurs van tafel en kwam met een nieuw plan. Hierin zaten onverteerbare onderdelen voor de PvdA.

Bos voelt zich ‘bedonderd’. “We hebben tweeëneenhalve maand voor niets zitten praten en zijn voor de gek gehouden. Alles waar we de afgelopen tijd een akkoord over hadden bereikt, werd vanavond in het laatste uur weer ter discussie gesteld. Dat is een enorme klap in ons gezicht en ik denk ook in dat van de informateurs.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *