Cijferfixatie afgestraft door het CPB

Soms twijfel ik aan de rol van het Centraal Planbureau. Onze nationale rekenmeesters zijn onafhankelijk, maar soms bekruipt mij het gevoel dat ze politici erg naar de mond praten.

Dit keer niet. Het pakket dat Bos en Balkenende het CPB voor doorrekening hebben aangeboden, blijkt grote risico’s voor onze economie te hebben. Zowel de werkgelegenheid, de koopkracht en de economische groei zullen terugvallen.

Plasjes

Vraag is nu hoe de twee partijen verder gaan. We hebben vorige week gezien dat Wouter Bos zich erg aan Balkenende heeft overgegeven. Continu moest hij bewijzen dat de PvdA wel regeringswaardig is door alle voorstellen van de christendemocraat te accepteren. Ik ben tot op heden niets eigens van de PvdA tegengekomen in de voorstellen, alleen dat de koopkrachtplaatjes niet nadelig beïnvloed mogen worden.Zoals Rick van der Ploeg gisteren bij Buitenhof zei, Bos moet steeds met zijn plasje naar de dokter.

Cijferfixatie

Wat er tot nu toe over de afspraken naar buiten is gekomen, toont een ultieme fixatie op de cijfers van het begrotingsevenwicht en koopkrachtplaatjes. Visie, ambitie en politieke wensen zijn volledig ondergesneeuwd.

Hoewel het meer tijd zal kosten, zou ik erg tevreden zijn wanneer de ondrhandelaars zich weer richten op de problemen van dit land en daar goede oplossingen voor bieden. En de problemen zijn zichtbaar in de zorg, het onderwijs, de werkgelegenheid en het milieu. Daarover verwacht ik enthousiasme om gezamenlijk de problemen het hoofd te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *