Politieke reacties van ‘amateurisme’ tot ‘blamage’

Partijen in de Tweede Kamer reageren donderdagavond verontwaardigd op de breuk in de formatiepoging van het CDA en PvdA. GroenLinks noemt het mislukken van de kabinetsformatie volkomen onverantwoord. Een blamage, zegt SP-fractievoorzitter Marijnissen.

,,Het is een miskenning van het mandaat van de kiezers en van de eigen verantwoordelijkheid’‘, aldus fractieleider Halsema van GroenLinks in een eerste reactie donderdagavond. Ze legt de schuld vooral bij het CDA die zij ,,een arrogante opstelling’’ verwijt.

De PvdA verwijt zij op zijn beurt ,,politiek amateurisme’‘. De sociaal-democraten zijn volgens haar 2,5 maand lang akkoord gegaan met de voorstellen van het CDA, terwijl ze nooit een eigen inzet van de PvdA heeft gezien. Halsema ziet niets anders dan een regering van het CDA met de PvdA. Dat zal zij dan ook gaan overbrengen bij de koningin.

Marijnissen had de breuk tussen de PvdA en het CDA niet meer verwacht na de gesprekken die PvdA-leider Bos en CDA-leider CDA woensdag hadden gevoerd. Volgens de SP-fractieleider heeft Balkenende nu ,,een levensgroot probleem’‘. Het is voor de SP-leider ondenkbaar dat een regering met de LPF en VVD terugkeert. Het kan volgens hem evenmin zo zijn dat de kiezers voor de derde keer in één jaar naar de stembus moeten.

Volgens VVD-fractievoorzitter Zalm is de breuk in de kabinetsformatie een gevolg van een combinatie van onwil en amateurisme, zo laat zijn woordvoerder weten. De VVD-fractie bepreekt de kwestie vrijdagochtend. Pas daarna wil Zalm iets kwijt over een mogelijke rol van de VVD bij een nieuwe formatiepoging.

De LPF is ,,niet verbaasd maar wel teleurgesteld’’ over het mislukken van de kabinetsformatie. Dat stelt fractievoorzitter Herben in een reactie. Of de LPF bereid zou zijn deel te nemen in een nieuwe regering kan een woordvoerster van de fractie niet zeggen. ,,Dat is nu niet aan de orde.’’

Bron: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *