PvdA kan leven met oorlog zonder VN-steun

ANP: PvdA-leider Bos verwacht niet dat de kwestie-Irak tot een breuk leidt in de kabinetsformatie. Volgens hem zitten CDA en PvdA ,,dicht genoeg bij elkaar om eruit te kunnen komen’‘. Bos zei dat maandag na afloop van een nieuwe onderhandelingsronde.

Eerder op de dag leek CDA-leider Balkenende geheel op de lijn van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Spanje te zitten. ,,We hebben te lang spelletjes gezien van Saddam Hussein’‘, aldus Balkenende voor aanvang van de besprekingen. ,,Daar kun je niet eeuwig mee doorgaan. Er komt een moment dat je moet zeggen: ‘de tijd is op’.’’

Bos heeft er al diverse malen mee gedreigd de formatiebesprekingen te staken als het kabinet-Balkenende een aanval op Irak steunt zonder resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Alleen als zo’n resolutie door China zou worden geblokkeerd op oneigenlijke gronden, zou Bos een aanval op Irak zonder VN-mandaat kunnen billijken, zei hij vorige week nog.

Nuance

Dat standpunt nuanceerde hij vandaag enigszins. Hij suggereerde dat de PvdA een aanval op Irak eventueel ook zou kunnen steunen als Frankrijk een veto uitspreekt tegen de tweede VN-resolutie, mits die resolutie wel een meerderheid heeft in de Veiligheidsraad. ,,Zo’n situatie vraagt om een eigen afweging.’’

Maar als Parijs de tweede VN-resolutie blokkeert omdat het vindt dat niet alle diplomatieke mogelijkheden zijn benut om een oorlog te voorkomen, dan valt zo’n Frans veto niet te negeren, zo licht een PvdA-woordvoerder de uitlatingen van Bos toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *