De weg naar succes

Er zijn vele wegen naar succes. En elke grote opgave begint met de eerste stap. Probleem is alleen: welke kant op zet je jouw eerste stap om je doel te bereiken? Welke weg op het kruispunt is de beste voor jou? Belangrijk, want voor je het weet heb je vele stappen gezet, maar loop je in de verkeerde richting. En dat is zonde.

succesOm de juiste weg in te slaan, is het belangrijk helder voor ogen te hebben wat je doel is. Wat wil je bereiken? Alleen als je weet wat jouw gewenste uitkomst is, kun je actie ondernemen. En als je dat doet, is het van belang na te gaan of je resultaten behaalt.  En dat kun je alleen maar controleren als je doel meetbaar is. En mocht je merken dat het tempo of de richting toch niet helemaal juist is, gebruik dan je flexibiliteit om te veranderen. Net zo lang tot je succesvol bent in het realiseren van je doel.

Samengevat is de weg naar succes:

 • Weten wat je gewenste uitkomst is
 • Actie ondernemen
 • Weten welke resultaten je behaalt
 • Flexibiliteit hebben net zo lang te veranderen tot je succesvol bent

Hoe stel je een helder doel?

Een handig te onthouden manier om doelen op een goede manier te maken is het met OPZET te formuleren. Op deze manier concretiseer je je doel, waardoor je het kunt bijstellen en aanpassen als de situatie dat vraagt.

OPZET

 • Onder eigen controle,
 • Positief geformuleerd,
 • Zintuiglijk specifiek gedefinieerd,
 • Ecologisch verantwoord
 • Tijd gespecificeerd

Onder eigen controle

“Ik wil een salarisschaal extra verdienen.” Dat is een mooie wens, maar de vraag is of het een realistisch doel is. Niet omdat ik eraan twijfel dat je het niet verdient, maar wel omdat dit doel niet geheel onder je eigen controle valt. je bent afhankelijk van een ander.

Je kunt echter alleen jezelf, je eigen gedrag en je eigen gevoelens beheersen. Jij bent niet verantwoordelijk voor het gedrag of de gevoelens van anderen. Daarom mag wat je wilt bereiken niet afhankelijk zijn van de acties van iemand anders of van ‘de situatie’. Je moet zelf je doel kunnen bereiken.

Positief geformuleerd

“Niet op de stoep spelen,” roep je tegen je kind van 5. En voor je het weet speelt het op de stoep. Op de en of andere manier hoeren we heel vaak het woordje niet niet.

Andersom werkt het ook zo dat je aantrekt waar je je op focust. Als je denkt aan het kopen van een nieuwe auto en je bent gecharmeerd van de Citroen DS3, dan zie je relatief veel DS3’s rijden. Je trekt aan waar je op gefocust bent.

Zo werkt het het ook met het stellen van doelen. Als je zegt: “Ik wil niet meer afhankelijk zijn“, dan focus je op afhankelijk zijn en blijf je afhankelijk. Als je zegt: “Ik ben vanaf nu onafhankelijk“, dan focus je op onafhankelijk zijn. Daarnaast formuleer je je doelstelling alsof je het al behaald hebt.

Zintuiglijk specifiek gedefinieerd en testbaar

Een belangrijke manier om een doel te realiseren, is je helemaal voor te kunnen stellen hoe het zou zijn als je het doel hebt bereikt. Wat zie je dan? Wat hoor je om je heen? Wat voel je? Topsporters doen niet anders. In dit filmpje zie je Erben Wennemars 500 meter schaatsen. In zijn hoofd, zittend op een stoel.

Door je helemaal in te leven in het moment waarop je je doel hebt gehaald en dat zo specifiek mogelijk te zien, te horen en te voelen ervaar je het doel optimaal. Dan is de eerste stap om het te bereiken al gezet.

Ecologisch verantwoord

Dit betekent dat jouw doel moet passen in je eigen waarden en normen. Geld willen verdienen door het te jatten uit de kassa is niet ecologisch verantwoord. Je halat wellicht je doel, maar de schuldgevoelens en mogelijke gevolgen van je acties halen het succes volledig onderuit. Jouw doel moet nuttig zijn voor jou en voor je ecosysteem. Bedenk ook welke invloed het bereiken van je doel heeft op je familie, vrienden, werk etc.

Tijd gespecificeerd

Tijd stellen maakt een doel meetbaar en realiseerbaar. Morgen gratis bier bestaat niet. Bepaal dus exact wanneer je je doel gehaald wilt hebben. Met een datum erbij. Dus niet ‘volgende maand’ of ‘binnen een jaar’. Over een maand is volgende maand nog steeds een maand verder. Zet desnoods de exacte tijd erbij.

SMART

Naast deze OPZET-methode is het ook belangrijk je doel zo smart mogelijk te formuleren:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdsbewust

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *