;

Ik houd niet van kerstmis

Ik houd niet van Kerstmis. Zo, dat is eruit. Ik zal mezelf hier wel niet populair maken, maar het is wel de waarheid. Ik vind kerst al heel lang een overbodig, overdreven en onverantwoord feest. En ongelofelijk commercieel bovendien.

Als heel klein kind zal ik het nog wel leuk gevonden hebben. Op mijn katholieke basisschool werd er uiteraard veel aandacht aan besteed. Ik heb ook nog wel een rol in het kerstverhaal gespeeld, maar dat optreden heb ik verdrongen. De cadeautjes die de rare surprises en verplichte gedichten van het Sinterklaasfeest vervingen, waren een welkome afwisseling. Maar zodra ik enige invloed in het gezin had, heb ik me afgezet tegen de verplichte gezelligheid en het schransen tijdens twee toevallige winterdagen in december.

Ondanks mijn verbale vaardigheden, verloor ik als tiener veel van de discussies over de viering van Kerstmis van mijn ouders. Ik moest en zou meedoen. Dus de kerstboom kwam, met stal, veel kaarsen, roodwitte versieringen en later – onder invloed van de terreur van de energiesector – ook steeds meer elektrische lichtjes. Wat was ik blij toen ik het huis verliet en zelf kon beslissen hoe ik de kerst vierde.

Helaas dachten mijn partners daar anders over. Ook zij vonden Kerstmis iets bijzonders. Dus kwam er een boom, versiering, veel kaarsen en andere ‘gezelligheidsmakers’. In de loop der tijd kreeg ik – dankzij mijn koppige verzet – meer en meer mijn zin en ontbrak af en toe een kerstboom. Maar altijd gingen we ergens heen of kwamen er mensen op bezoek. En dan stonden we lang in de keuken om iets bijzonders te maken. En eerlijk gezegd, die avonden waren dan wel heel leuk. Maar dat was het ook geweest als er geen 25 of 26 december op de kalender zou staan…

Dit jaar ben ik voor het eerst sinds heel veel jaren met kerst weer alleen. Er is geen boom, ik heb de kandelaars verstopt, er komt geen passende versiering en de kerstkaarten die ik ontvang, verdwijnen in een la.  Zielig? Nee, je hoeft met mij geen medelijden te hebben. Na zoveel jaren kan ik eindelijk een kerst vieren zoals ik dat wil…. niet.

Maar volgend jaar…. Dan doe ik graag mee met alle gezelligheid, warmte, kaarsjes en kerstballen. Dan vier ik Kerstmis samen met een nieuwe geliefde en geniet ik van alle romantiek die je ook met kerst kunt beleven. Want ondertussen heb ik wel geleerd dat de geest van Kerstmis zich niet tot twee dagen per jaar beperkt: elke dag heb je de mogelijkheid de wereld een klein beetje beter te maken. Ook op 25 en 26 december. En dat lukt samen nog beter dan alleen.

Dus voor iedereen, alleen of met anderen, geniet van jouw kerstgevoel. Ook als dat er niet is. En maak er elke dag, ook na de kerst, iets moois van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *