Politiek koningskind

Politici zijn fors te verbeteren. Wat dat betreft zijn het net mensen, alleen denken ze daar zelf vaak anders over. Als ik denk: ‘dat kan ik ook’, denk ik er direct achteraan: ‘en beter’. Ik houd niet van vage antwoorden en om de hete brij heendraaien. Wat ik niet zo goed kan (en dat maakt me wellicht minder geschikt als politicus) is liegen. Maar ik kan wel goed delen van de waarheid niet vertellen (of is dat ook liegen?) Als voorlichter ontkom je er niet aan om soms iets niet te zeggen wat je wel weet. Vaak kan ik dat ook wel uitleggen. Maar ik vind dat iets anders dan antwoorden te geven die niet waar zijn.

Wat mij indertijd heeft tegengehouden om de politiek in te gaan zijn de omgangsvormen van politici. In ken er een paar in Den Haag en als ik hun verhalen hoor en/of lees dan maakt me dat buitengewoon triest. Het is vechten voor je eigen hachje, continu achterom kijken of niet iemand je de kaas van het boord eet en steeds meer verdiept raken in details want dat is het enige waarmee je jezelf kunt onderscheiden van anderen. Specifieke kennis. Voor een generalist als ikzelf is dat moeilijk lang vol te houden. Communicatiecursussen volgen is geen slecht idee voor een politicus. Probleem is echter dat ze dat niet willen, want ‘je moet gewoon jezelf zijn’. ‘Een mediatraining’, wat niet hetzelfde is als een communicatietraining, ‘leert je trucjes. De kijker prikt daar zo doorheen’. Alsof kijkers de bagger die nu vaak uitgesproken wordt wel accepteert.

Ik heb al langere tijd weinig plezier meer in politiek. Het was een leuke, interessante tijd. Ik heb er heel veel geleerd waar ik profijt van heb. Maar ik heb er ook gedragingen en overtuigingen aan overgehouden waar ik nu moeite mee heb en die me soms belemmeren in mijn werk en priveleven. Helaas zijn die niet 1-2-3 te veranderen. Al met al volg ik de politiek op een afstandje, schrijf soms iets op de Haagse Kaasstolp (http://www.kaasstolp.nl, mnh) maar zal op korte termijn me niet kandidaat stellen voor de Tweede Kamer of gemeenteraad.

Wel zou ik misschien wethouder willen worden. Dat is een functie die me goed past. Het gaat dan vooral om de bestuurlijke kant ervan, niet de politieke. Ik kan goed overtuigen, speechen, debatteren en vergaderen. En wat doet een wethouder anders dan dat… Lintjes knippen?

Oh ja, die club die me toendertijd gevormd en bedorven heeft, heet de JS. Jonge Socialisten in de PvdA.

Goede politici? Paul Rosenmöller vond ik goed. En André van Es, Mark Rutte, Gerrit Zalm (is soms te duidelijk), Rick van der Ploeg, toch ook Wouter Bos. Er zijn er meer die soms goed zijn, afhankelijk van de context. Maar velen zijn onzichtbaar.

Nog twee werkdagen. Ik hou vol. Jij ook? En niet chagrijnig om anderen worden. Dat is zonde van je energie.

Marcel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.