5 manieren om je goede voornemens dit keer wel te halen
Welke goede voornemens heb jij? Wat ga jij vanaf 1 januari 2013 allemaal realiseren? Minder eten en drie keer per week naar de sportschool? Meer aandacht geven aan je vrienden? Iets minder hard werken en meer genieten van je vrije tijd. Van baan veranderen, eindelijk voor jezelf beginnen of meer goede boeken lezen?
Welke goede voornemens je ook maakt, de kans is groot dat je ze al heel snel bent vergeten… Uit onderzoek blijkt dat dit voor de meeste goede voornemens al in de eerste week van het nieuwe jaar geldt. Van de mensen die zich voornamen om te stoppen met roken houdt slechts 12 procent het vol, en van de mensen die wilden afvallen zelfs maar 5 procent…
Toch zijn er manieren om je goede voornemens minder snel te vergeten en de kans op succes te vergroten. Ik geef er je vijf:
1
Zet niet te hoog in
Tien kilo afvallen in drie maanden is niet realistisch. Je hebt er ook geen drie maanden over gedaan om al die kilo’s erbij te krijgen. Als het al lukt, is de kans supergroot dat je aan het einde van het jaar de verloren kilo’s met rente hebt teruggekregen. Hou het realistisch.
Als je voor jezelf een ‘groot’ voornemen hebt gesteld, helpt het enorm om dit in kleine stapjes te verdelen. Focus op je eerste stap en ga als je die hebt bereikt over naar het volgende subdoel. Stap-voor-stap kun je dan je voornemen uitvoeren.
2
Stel jezelf niet te veel doelen
Het is voor de meesten van ons al moeilijk genoeg om één doel te bereiken, laat staan als je een hele waslijst goede voornemens hebt opgesomd. Als je één realistisch doel opschrijft, dat deelt met anderen en er serieus aan werkt, is de kans op succes veel groter. Je kunt dan namelijk al je energie, aandacht en motivatie concentreren op dat ene doel. Als je veel voornemens hebt, weet je zeker dat geen daarvan realiteit zal worden.
3
Deel je goede voornemens met anderen
Je kunt zeggen van social media wat je wilt, om je voornemens te realiseren zijn ze geweldig. Je kunt al je Facebook-vrienden en twitter-volgers inzetten om jou te helpen je voornemens uit te voeren. En vergeet ook niet om je directe omgeving, de mensen die je dagelijks ziet, te vertellen van je voornemens. Sociale druk is een van de belangrijkste drijfveren voor het bereiken van je doelstellingen. En wees ook niet bang hulp te vragen als je het lastig hebt om je voornemens uit te voeren. Mensen helpen graag.
4
Beloon jezelf
Om nieuw gedrag te leren, heb je 30 dagen nodig en tussentijdse beloningen. We zijn nogal geneigd onszelf te straffen wanneer we iets niet hebben bereikt. Bedenk, teleurstellingen horen bij het proces van doelen realiseren. Dat is geen reden bij de pakken neer te zitten. Omgekeerd mag je ook best liever voor jezelf zijn wanneer je weer een nieuwe mijlpaal hebt bereikt. Koop dat boek of CD als je een week geen sigaret hebt aangeraakt. Beloon jezelf met een mooie avond uit als je de eerste twee kilo bent kwijtgeraakt.
Niet elke beloning hoeft iets groots te zijn. Een bos bloemen of een lekkere strandwandeling kunnen ook heel belonend werken.
5
Schrijf over je resultaten
Schrijven is een van de beste methodes om je te ondersteunen bij het bereiken van je doelen. Dat begint met het opschrijven van je realistische doel, maar ook over de voortgang, de successen, een mogelijke terugval en je beloningen kun je kort en krachtig schrijven. Dat helpt ook om jezelf beter te leren kennen over jouw slaag- en faalfactoren. En dat helpt je weer om je nieuwe doelen nog sneller en makkelijker te bereiken.
De belangrijkste succesfactor
Doelen halen, voornemens uitvoeren, we willen het allemaal. Soms lijkt het onmogelijk, maar als je eerlijk naar jezelf bent zul je constateren dat de belangrijkste succesfactor heel dichtbij is: je eigen gedachten. Als jij denkt dat je goede voornemen dit jaar ook wel niet zal lukken, dan krijg je die uitkomst vanzelf. Of zoals Henry Ford zei:
If you think you can do a thing or think you can’t do a thing, you’re right.
Rest mij op dit moment niets anders dan je het allerbeste te wensen voor 2013.
Geef een reactie