;

Borgen

Hoe moeilijk is het om de politieke en mediawereld zoals die bestaat in een goede tv-serie om te zetten. Gezien de populariteit van Borgen, House of Cards en in een verder verleden The West Wing veel makkelijker dan je zou denken. Toch is het in Nederland nog niet echt gelukt om een spannende serie te maken die ook geloofwaardig genoeg is om niet te gaan lachen.

borgen-seizoen-3

Over Borgen, waarvan ik afgelopen weekend de laatste afleveringen van het derde seizoen keek, zijn de meningen over het algemeen zeer lovend. Ik deel die kritieken, zeker voor de eerste twee seizoenen. Het derde seizoen, waar een verkiezingscampagne zelf centraal staat, vond ik minder geloofwaardig.

Waarschijnlijk heeft dat ermee te maken dat we verkiezingen zelf van dichtbij kunnen volgen. We zien dagelijks in media en kranten hoe het gaat. En in Denemarken zal dat niet veel anders zijn dan hier. En dan merk je dat de serie te makkelijk en te oppervlakkig de politieke thema’s aansnijdt die spelen.

In de vorige twee seizoenen stond de macht zelf centraal. En dat in een land waar minderheidskabinetten veel voorkomender zijn dan bij ons. Toen seizoen 1 en 2 verschenen, kenden wij zelf een VVD-CDA minderheidskabinet. Veel van wat er in Borgen speelde, probeerde ik te plaatsen in de Nederlandse context. En dat lukte goed. En omdat ik de Deense situatie niet goed genoeg ken, nam ik veel voor waar aan. In ieder geval bracht het mooie en spannende televisie.

Uiteindelijk werd het derde seizoen zeker geen afknapper. De makers weten een mooi evenwicht te vinden tussen politiek, media en de persoonlijke gebeurtenissen, zonder dat een van deze drie overheerst. En het spel is heerlijk om te zien, zeker van ‘Brigitte’ en ‘Katrina’. Wat mij betreft mag er snel een Nederlandse variant komen. Tak.

Er komt geen vierde seizoen. Ik heb even geprobeerd Veep te kijken, maar dat is helemaal niets.  Iig niet voor mij. Ik snap de humor ook niet. House of Cards dan maar. Met Kevin Spacey en gebaseerd op een BBC-serie uit 1990… en een 8.9 op IMDB, dus dat belooft veel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *