;

Ik kan alles, dus jij ook – Frank Bruining

Als je jong bent, hoor je van veel ouderen: “Wacht maar tot je ouder bent, dan begrijp je wat ik bedoel.” Ik wilde daar nooit aan. Ik wist op jonge leeftijd altijd alles beter. Dacht ik. Ik kon de wereld aan. En dat ging een tijdlang goed.

En toen opeens werd het lastiger. Het ging niet meer vanzelf, niet alles lukte en ik begon te twijfelen aan mezelf. Ik wist het toch allemaal zo goed? Waarom lukte het dan niet? Waarom zat zoveel me tegen? En om me heen zag ik hetzelfde. Niet op Facebook of Instagram natuurlijk. Maar in het echte leven. Als je even doorvraagt.

Ik kan alles, dus jij ook - Frank Bruining

De valkuil van de meeste mensen, ook van mezelf, is alles te beredeneren. En zo ons leven mentaal, fysiek en emotioneel supermoeilijk te maken. En maar piekeren hoe dat komt. We kijken daarbij vooral naar anderen. Daar ligt immers de schuld, de stress, de reden van onze ontevredenheid, de basis van ons ongeluk of erger.

Kennis zit in je hoofd, maar wijsheid komt met ervaring

Pas nu, als man van een zekere leeftijd, begrijp ik de opmerkingen van toen. Weet ik het beter. En kan ik het makkelijker relativeren. Ik weet nu, kennis zit in je hoofd, maar wijsheid komt met ervaring. Begrijpen hoe het echt werkt, moet je meemaken, moet je voelen.

Frank Bruining heeft diezelfde ontwikkeling doorgemaakt. Hij wist alles beter, kon het allemaal zelf. En voor de buitenwereld hield hij de schijn op met een mooie auto en grote mond. Ondertussen ervoer hij stress en alle negatieve gevoelens die daarbij komen.

Tot hij erachter kwam – dat duurde even en kostte een reis naar Peru – dat het eigenlijk draait om vijf natuurlijke principes: energie, balans, wijsheid, liefde en actie. Dat is alles wat je nodig hebt om alles te bereiken wat je wilt. Omdat wat je wilt dan ook naadloos aansluit bij je eigenste ik, je zijn en je verlangens.

Prettig leesbaar en toepasbaar

Frank Bruining is naar de Andes gegaan om het te leren. Wij kunnen ons die reis besparen dankzij dit prettig leesbare boek met alledaagse en herkenbare voorbeelden uit zijn eigen leven. Frank maakt duidelijk hoe je door stil te staan bij jezelf en met de kracht van meditatie, meer rust, voldoening, tevredenheid en plezier in het leven kunt bereiken. Hoe je een leven bereikt waar je geen vakantie van hoeft te nemen.

Natuurlijk, met lezen alleen kom je er niet. Kennis is niets zonder ervaring, zegt een man van een zekere leeftijd. Je moet het doen en Frank daagt ons uit. Met praktische voorbeelden, zoals hardlopen en koud douchen, en simpele meditaties. Als hij het kan, kunnen wij het zeker. En daarom loop ik dit jaar een marathon onder de 4 uur.

NB: Uitgeverij Kosmos vroeg mij als proeflezer voor dit boek dat ik toch wel zou kopen, al was het maar omdat ik de schrijver goed ken. Deze recensie is mijn tegenprestatie, de inhoud staat daar los van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *