Het CDA en de kiezer

Van sommige mensen verwacht je niet zo gauw een verandering van politieke opvatting. Mensen die je goed kent bijvoorbeeld, en met wie je al jaren over politiek van mening verschilt. Altijd vanuit heldere achtergronden.

Zo is mijn vriend altijd overtuigd CDA-aanhanger geweest. Onze discussies waren fel en hard, rechts tegen links, conservatief vs. progressief. Soms won hij, soms won ik. Maar wat we ook pleitten, de partijkeuze bleef onveranderd.

Maar mijn vriend is ouder geworden, linkser zegt hij. Een ontwikkeling die ik de laatste tijd meer hoor. Traditionele rechtse kiezers verschuiven langzamerhand naar het midden en soms links van het midden. Van VVD naar D66, van CDA naar … Dat is het probleem. Mijn vriend weet het nog niet.

Het CDA vindt hij onduidelijk, vaag, ze toont geen mening en loopt met alle winden mee. Het zijn woorden die 15 jaar geleden uit mijn mond kwamen…) Nu is hij zover dat hij voor een andere partij gaat. De zoektocht is echter niet makkelijk.

Stemwijzer.nl adviseert Leefbaar Nederland, maar dat is te klein. Jan Marijnissen spreekt hem als persoon aan, maar hij wil voor de inhoud gaan. GroenLinks past goed bij zijn opvattingen over kinderbijslag en inkomensafhankelijke premies. Maar hij is tegelijkertijd sterk voor identificatieplicht, meer mensen op één cel en strenger straffen.

D66 is een ‘redelijk alternatief’, maar vindt hij eigenlijk geen keus. PvdA? Bos is goed, maar om nu voor de ‘partij van je politieke tegenstander door de jaren heen te gaan’….

Hij is nu bezig nog wat stemwijzers te volgen. Stembox.nl bijvoorbeeld. Veel genuanceerder dan stemwijzer. Maar stel dat daar conservatieven.nl, lijstratelband, LPF of Leefbaar Nederland uitkomt…

Wie heeft een advies voor mijn vriend?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *