Het is stil… stilte voor de storm?

De informateurs oriënteren zich. De wereld houdt de adem in…

Maar richt zich op hele andere gebieden dan de Haagse kaasstolp. Het is wezensvreemd hoe je dag in dag uit meer en meer het besef krijgt dat elk moment een oorlog kan uitbreken. Het is bevreemdend te merken hoe journalisten van politici willen weten of ze achter een oorlog staan.

Zo was van de week bij 2Vandaag een discussie te zien tussen de verslaggever en Bert Koenders van de PvdA. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell had net de ‘bewijzen’ getoond bij de Veiligheidsraad. ‘En meneer Koenders, nu u dit heeft gezien, moet er een oorlog komen?’ Koenders, genuanceerd, geeft aan dat hij nog niet overtuigd is. ‘Op basis van deze bewijzen vindt u dat er een oorlog moet komen?’,  herhaalt de EO-verslaggever. Koenders herhaalt zichzelf. Dat gaat een tijdje door, steeds met andere woorden maar met dezelfde intentie: ‘Alstublieft meneer Koenders, zeg dat u voor een oorlog bent.’

Het was stuitend om te zien. Gelukkig hield Koenders zijn rug recht. De propaganda van zowel Irak als de V.S. moet zeer zorgvuldig en argwanend worden bekeken. Een powerpointpresentatie met beeld en geluid van Powell alleen is onvoldoende om een oorlog te starten.

Eerlijk gezegd twijfel ik er sterk aan wat wel voldoende reden is een oorlog te starten…

‘We can bomb a world to pieces, but we can’t bomb it into peace’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *