Naakt in de nacht

Nee, dit wordt geen verhaal over een passionele nachtelijke beleving. Hoewel passie zeker herkenbaar is… Dit blog gaat over de gedichtenbundel Naakt in de nacht van Erin C. Jannell.

Het is een lang gekoesterde wens van mij een boek uit te geven. Met mij hebben een miljoen Nederlanders diezelfde droom. Slechts een klein deel slaagt erin. Tegenwoordig is het iets makkelijker. Meer en meer online uitgeverijen bieden de mogelijkheid een echt boek uit te geven. In eigen beheer of onder de vleugels van de uitgever. Erin zette de stap om haar beste gedichten te sturen naar een uitgever. En die maakte er een prachtig bundeltje van. Zwarte kaft met een sneeuwwitte duif, titel en naam. Meer is niet nodig de lezer te verleiden verder te lezen.

Wat opvalt aan de 26 gedichten is het bloemrijke taalgebruik, de mooie alliteraties (ik ben een fan), het gebruik van kleuren die gevoelens levensecht benoemen, de juist gekozen woorden om emoties te verbeelden en de zoektocht die uit veel gedichten naar voren komt. De thematiek is veelzijdig, van de dood tot de liefde, van eenzaamheid tot passionele verstrengeling. En zo af en toe een twist aan het einde, zoals in nummer 4. Na een opsomming van liefde voor de ander die ze niet wil missen, eindigt het:

(…)
En dat er dagen zijn,
dat ik je zo graag eens
keihard met je hoofd tegen de muur zou willen beuken.

De gedichten zijn herkenbaar, zeker ook voor singles die zoekende zijn en soms zwaar geraakt worden in de teleurstelling. De woorden bieden troost en laten zien dat het nog erger kan (nummer 7):

(…)
Hij keek naar me met ogen van ijs
en blies wolkjes adem naar me.
Met elk woord bevroor ik
een beetje meer.

Ik schrijf niet snel recensies over boeken, laat staan gedichtenbundels. Maar Erin ken ik.  Ze is herkenbaar in de mooie woorden. En ook ben ik een beetje jaloers… Zij heeft een prachtig boek geschreven. Een absolute aanrader.

Erin C. Jannell | Naakt in de nacht | ISBN: 978-94-6176-373-0 | Uitgeverij boekscout.nl


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *