Gerard Reve en mooie woorden

Hoi Janneke,

Als ik jou was zou ik aan Jan Meulendijks in de Volkskrant gaan beginnen. Jouw oplossingsvermogen van de cryptische omschrijvingen zijn heel goed. Overigens schijnt scrypto in het NRC ook ingenieus te zijn.

Ik wist (nog) niet dat jij huwelijken raar vind. Grappige omschrijving. Meestal zeggen mensen dat ze ‘er teugen’ zijn of het een belachelijk instituut vinden. Ik herken dat wel. Dat zei ik vroeger zelf ook. Nu niet meer. Ik ben eerder getrouwd, dat was (ook) om juridische redenen. De dag was fantastisch, je bent 24 uur het middelpunt van mensen die je aardig vinden. Verder maakte het niets uit, we scheidden vier jaar later net zo makkelijk.

Nu trouwen we zonder juridische redenen, maar puur om ‘het’ naar elkaar en indirect aan de buitenwereld te tonen. We horen bij elkaar, maar zijn er ook voor elkaar. Een huwelijk is daarvoor een mooi instrument. En het gaat opnieuw een fantastische dag worden…

Nee, ik kijk geen huwelijksprogramma’s op tv

Nee, ik heb geen jacket en zal die ook niet aanschaffen

Ja, we moeten nog heel veel regelen. Vrijdag waren we in het stadhuis voor ondertrouw. Bleek niet te kunnen. Moet je eerst een ‘dossier’ laten opbouwen. En daarvoor had ik voorbereidingen getroffen. Geboorteakte per internet (Heemskerk, 2 dagen!), een een via een bezoek aan Amsterdam. Helaas had ik geen kopie van de echtscheiding. Waar staat dat je die nodig hebt… Daarvoor moet ik naar Velsen (kan niet via internet). En pas daarna kunnen we een afspraak maken voor ondertrouw. En dat kan niet eerder dan begin augustus… En we weten nog niet wie we uitnodigen… waar we het vieren (thuis of in een zaaltje)… maar Oostenrijk wordt het zeker niet… hoe we het vieren (feest of borrel)… En we hebben nog geen ringen…

Maar we zijn zaterdag wel begonnen aan het Pieterpad. Pieterburen-Winsum, 28 juni 2003. De kop is eraf. En de tent was ook makkelijk op te zetten. Stijf was ik wel, maar gelukig waren er prima douches. Zondag gefietst in Friesland, de pingu-route. Ook leuk, maar wandelaars zien en horen meer.

Wat een mooi en moedig besluit! Met columns en logs je geld verdienen, ik ben jaloers op je. Hoogmoedig is het absoluut niet, de wereld zal zich met jou prima vermaken. En je weet, je doel is al gerealiseerd, je moet er alleen nog even komen. Ontzettend veel plezier! Ik kijk er naar uit.

Waarom ben ik jaloers? Natuurlijk omdat ik eigenlijk een ‘schrijver’ wilde worden. Zo’n echte, met zolderkamer, jeugdproblemen en drank. Dat laatste is gelukt, het andere niet.

Ik schrijf weliswaar graag, maar meestal alleen ‘als het moet’. In opdracht dus. Ik merk echter met onze mailwisseling dat ik – meer dan ik vermoedde – in staat ben uit het niets redelijk snel teksten te maken. En als ik ze teruglees, ben ik meestal niet ontevreden. Ook op de kaasstolp komen er geregeld goede zinnen uit mijn vingertoppen. Eigenlijk zit ik eraan te denken, maar dat wil ook even aan jou voorleggen, om mijn eigen (nog maagdelijk lege) weblog (marcelhoogland.nl) te gaan vullen met mijn schrijfsels. En ik zou graag onze mailwisseling daarvoor willen gebruiken. Gerard Reve is er beroemd mee geworden. Anoniem natuurlijk, en wellicht besloten. Schrik je hier van? Ik kan het ook inkorten tot mijn eigen replies, maar dat mist context. En natuurlijk jouw mooie woorden.

Ik zou willen dat ik meer tijd had. Dan kon ik veel meer mails schrijven en daarnaast mijn creativiteit laten gaan in een weblog. Ik ben tegenwoordig al blij als ik de tijd en inspiratie vind om die paar weblogs die ik heb netjes bij te houden. En toch moet het persoonlijker. Hoewel, mijn 15 minuten televisie heb ik al lang geleden beleefd, dus beroemd hoef ik niet meer te worden….

Een loggende Marcel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *