Wie is Marcel Hoogland?

Maandagmorgen 5 januari stond ik op de trap in het stadhuis en keek in het gezicht van heel veel nieuwe collega’s. Ik vond het een mooi moment. De eerste weken in Alphen zijn me ook zeer goed bevallen. Druk, maar prettig druk. Inspirerend, open en vriendelijk. Een mooi gebouw met een inspirerende Deadulus, flexibel werken in een stad met geweldige potenties. Voor een communicant biedt Alphen heel veel mogelijkheden. Om de stad uit te dragen, het beleid over te brengen, maar ook de inwoners van Alphen nauw te betrekken bij ons werk.

Ik ben na 4 jaar rijksoverheid heel bewust weer teruggegaan naar de gemeente. Mijn oude collega’s begrepen dat niet altijd, maar voor mij is het glashelder: als je voor de overheid werkt, dan moet je bij de gemeente zijn. Daar gebeurt het. Daar zie je wat er speelt en leeft, daar zie je het directe effect van je inspanningen. En niet alleen als mensen het niet eens zijn met de gemeente, zeker ook in positieve zin. Kijk naar wat er in het Stadshart gebeurt, naar de tevredenheid in Stadspeilingen en naar de vele reacties op Alphen 2018.

Voor mij is de gemeente niet nieuw. Ik heb vier jaar als correspondent voor een lokaal dagblad de gebeurtenissen in de gemeente Velsen van dichtbij gevolgd. Commissie- en raadsvergaderingen, eerste palen, falende wethouders, plannen voor nieuwbouwwijken en klein lief en leed, ik mocht overal over schrijven. Als communicatieadviseur heb ik het vak geleerd in de gemeente Hoogeveen. Een plaats met nu 53 duizend inwoners in Drenthe. Van beleidsvoorlichter tot plaatsvervangend hoofd was ik nauw betrokken bij de vernieuwingen in Hoogeveen. Een nieuw Stadshart, een nieuw Stadskantoor, een nieuw Theater, een nieuwe Woonwijk, het speelde allemaal. En ook de digitale ontwikkelingen heb ik als websitebouwer van dichtbij meegemaakt. De Digitale gemeente Hoogeveen won de WebWijzer-award en stond lange tijd in de top 3 van Webdam, een onafhankelijke ranglijst van digitale gemeenten.

De liefde achterna verhuisde ik naar Den Haag. Bij Senter, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, realiseerde ik een nieuwe website en mocht ik als unitleider een team van 9 mensen aansturen. Maar de rijksoverheid staat te ver weg van de mensen en ik zocht naar werk in een gemeente. Het werd Alphen aan den Rijn.

De eerste weken heb ik met veel mensen gepraat. En als ik vraag naar wat zij typisch Alphens vinden, krijg ik een scala aan antwoorden: kat-uit-de-boomkijkers, stug, verschil tussen oude en nieuw Alphenaren (uitgedrukt in de woorden stad versus dorp). Het zal allemaal wel waar zijn, maar de Alphenaren die ik tot nu toe heb gesproken zijn ook open, vriendelijk, aardig en to-the-point. Zij hebben me al snel het gevoel gegeven welkom te zijn in Alphen.

En wat krijgt Alphen met mij erbij? Een enthousiaste communicant, die zich graag verwondert en veel vragen stelt. Die samen wil werken en niet van Hollands eten houdt. Die sportief is in zijn hoofd, maar dat te weinig met zijn lichaam uit. Die gek is op films, maar dit jaar ‘Rotterdam’ niet heeft bezocht. Die een passie heeft voor IJsberen (http://www.ijsbeer.nl), maar op vakantie liever de bergen dan de kou opzoekt. Kortom, een nieuwe collega.

Marcel Hoogland
——-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *