Uitstelgedrag is geen ziekte
Uitstelgedrag is een van de meest voorkomende problemen waar mensen hulp voor zoeken. Die hulp vind je niet bij je huisarts. Hoe vervelend de verschijnselen ook kunnen zijn, het is geen ziekte. Het medicijn tegen uitstelgedrag is ook nog niet op de markt. Een pilletje zou wellicht handig zijn, maar is niet zomaar voor te schrijven. De oorzaken van het uitstelgedrag zijn veelvuldig en verschillen van persoon tot persoon. De remedie is dus ook maatwerk.
De redenen voor uitstelgedrag zijn heel divers. Sommigen zijn heel simpel: je bent gewoon lui en hebt geen zin. Vaker is de reden dat je een hekel hebt aan wat je moet doen. Neem stofzuigen. Dat is nu eenmaal een vervelend klusje. Het moet wel gebeuren, zeker nu het zomer wordt en de kat veel haar verliest. Maar ja, het blijft een rotklus. Misschien eerst maar even boodschappen doen. Kun je meteen de zaterdagkrant kopen…
Iets voor de eerste keer doen, leidt ook vaak tot uitstelgedrag. Dat heeft meestal te maken met angst of onzekerheid of het wel zal lukken. Of je het kunt. Onzekerheid dus over de uitkomst. Misschien faal je wel, lachen anderen je uit of ziet het er gewoon hartstikke stom uit. We hebben allemaal elke dag angst voor het onzekere. Dat leidt meestal tot negatieve gedachten. De mate waarop je last hebt van dat soort gedachten bepalen mede jouw uitstelgedrag.
Het grootste nadeel dat veel mensen met uitstelgedrag ervaren, is de grote hoeveelheid verloren tijd. Ze krijgen dingen daardoor niet gedaan. Met als gevolg: meer stress, meer frustratie. En hoe meer tijd er verloren gaat, hoe moeilijker het wordt een soms heel simpele taak tot een goed einde te brengen. Stoppen met uitstellen voorkomt pijn en falen.
Gelukkig geldt dat wat je hebt aangeleerd ook weer is af te leren. Ook uitstelgedrag is voor een groot deel te voorkomen. Daarvoor is het van belang te weten wat voor soort uitsteller je bent.
Doe de test
Ik heb een speciale test gemaakt die laat zien hoe erg jij aan uitstelgedrag lijdt. Je krijgt de link automatisch wanneer je je aanmeldt voor de actietips. Dat kan rechtsboven of linksonder. Naast de test krijg je dan ook wekelijks actietips tegen uitstelgedrag en voor jouw eigen onderneming als ZZP’er.
Geef een reactie