Zeven actietips om te beginnen als ZZP’er met je eigen onderneming

Het is makkelijk gezegd, maar niet zo makkelijk gedaan. Daarom zeven actietips om te gaan beginnen als ZZP’er (of groter) met je eigen onderneming. Of groter.

Maak-plannen

1Ken jezelf en je onderliggende motivatie.
Weet wat je ervoor over hebt om succesvol te zijn. Wat ben je bereid op te geven? Wat mag het je kosten? Hoeveel ruimte geeft je omgeving, je partner, je gezin je? Hoever durf je uit je comfortzone te stappen? Schrijf al deze aspecten goed op en ga stap voor stap na of je hiervan gelukkig wordt.

Alle voordelen van het ondernemerschap hoor je elke dag, die zijn makkelijk te bedenken. Maar wat zegt jouw innerlijke stem als je eerlijk bent? Voelt het goed, krijg je een glimlach op je gezicht als je denkt aan je nieuw elven: ga ervoor. Voel je negatieve spanning in je buik? Zie je het gezicht van een boze partner: praat er nog eens goed over met de mensen die je kennen. Wees eerlijk!

2Weet wat je gaat doen, voor wie en waarom.
Welk probleem help jij van wiens schouders af? Als je dat weet, je niche hebt gevonden, dan is succes te realiseren. Denk daar dus goed over na en schrijf het op. Leer het van buiten en zeg het tegen iedereen.

3Onderzoek je markt.
Weet je zeker dat mensen op jouw dienst of product zitten te wachten? Jij weet hoe belangrijk het is, maar weten anderen dat ook? Ga er niet vanuit dat automatisch afnemers ontstaan omdat jij iets aanbiedt. Hoe mooi, geweldig, slim, goedkoop en geweldig jouw product of dienst ook is.

4 Heb vertrouwen in je eigen kennis, product en dienst.
Dat is de belangrijkste les die ik de afgelopen jaren heb geleerd. Vroeger dacht ik met regelmaat dat de klant geen behoefte had aan mijn kennis. Simpelweg omdat die kennis voor mij zo vanzelfsprekend was. Doordat ik mijn kennis de afgelopen 20 jaar heb opgebouwd, zijn sommige vragen van anderen voor mij heel simpel te beantwoorden. Dat gaat zo makkelijk dat ik denk: daar heb je mij toch niet voor nodig? Fout. Daar heb je juist mij voor nodig… 

5 Een tip die daarbij hoort: laat je niet gek maken door een fout.
Succesvolle mensen leren van hun fouten en gaan verder. Ze geven niets of niemand de schuld maar zoeken een nieuwe weg naar succes. Het verhaal van Thomas Alva Edison is daarbij het meest treffend.
De uitvinder werkte hard aan een manier een betaalbare gloeilamp uit te vinden die langere tijd mee kon gaan en geschikt was voor massaconsumptie. Op een dag was het Edison opnieuw niet gelukt de juiste elementen bij elkaar te brengen om een gloeilamp blijvend te laten branden. Honderden, misschien wel duizenden pogingen had hij al gedaan. Je zou er moedeloos van worden. Maar niet Edison, die gevraagd naar al die mislukkingen antwoordde: “Ik heb geen mislukking gekend, ik heb 10.000 manieren ontdekt waarop iets niet werkt.”

6 Stel niet uit
Als je mijn eerste drie tips uitvoert, kun je wel eens heel lang bezig zijn met alles op te schrijven, alles te onderzoeken en met iedereen alle mogelijkheden en onmogelijkheden te bespreken. Soms lees je dat advies ook: begin niet met je eigen bedrijf voordat je zeker weet dat je voldoende  financiën hebt, je afzetmarkt voor de komende jaren gegarandeerd is en je alle risico’s hebt afgedekt. Als je dat doet, weet je één ding zeker: je zult nooit beginnen.

Een van de kenmerken van ondernemen is onzekerheid. Niemand kan je alles van te voren voorspellen. Zelfs als je begonnen bent zullen er altijd vragen en onzekerheden blijven. Deal with it. Onderzoek de mogelijkheden, maak voor jezelf duidelijk wat je wilt, vraag een btw-nummer aan en schrijf je in bij de KvK. Dat kan allemaal binnen een dag, het duurt hooguit een week. En dan begin je!

Tot slot: leer van anderen
Volg je ‘concullega’s’, schrijf je in op nieuwsbrieven, volg Twitteraars die hetzelfde doen, ga naar de juiste netwerk-bijeenkomsten, volg cursussen en trainingen en neem een coach. Je bespaart een enorme hoeveelheid tijd als je leert van de fouten van anderen. Je bent niet de eerste, waarom zou je alles hetzelfde doen als je voorgangers?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *