14 juli 2003: Winsum - Groningen (noord), 15 km

Deze wandeling is wat slechter voorbereid. Zo zijn we o.a. het boekje vergeten en ook het fototoestel is achtergebleven in Den Haag. We besluiten vanwege de hitte laat te starten. We zijn om 15.30 uur op het station van Winsum. Na het parkeren van de auto en de schoenen aantrekken, vragen we aan twee toevallige lopers die op weg zijn naar Pieterburen om even in hun boekje te kijken voor de route.

We starten niet precies bij het beginpunt, maar komen toch snel op de route. Nu is het een kwestie van stickers volgen, maar die zijn er weinig. Niet vreemd, want de tocht gaat over lange wegen dwars door weilanden. Overheersende kleuren: groen, groen en het blauw van de lucht. De vele auto’s die ons passeren nemen ruim de bocht, de fietsers en skaters zijn allemaal vriendelijk.

Garnwerd is het eerste grote dorp op ons pad. Een mooi dorp met een brug over het Reitdiep. We eten aan het water en bekijken de voorbijgaande bootjes. Het zijn er niet veel. We worden door het pittoreske dorpje geleid. Er staat een galerie te koop. Doen? De kerktoren uit 1751 is prachtig, de kerk zelf is nog ouder. Een bezoek zit er dit keer niet in.

Bij Wierum eten we wat. We zijn dan al voorbij het kerkje van Oostum. Het staat op een soort van terp. Er is een begraafplaats naast. Veel Jantjes en de familie Van Dijk is goed vertegenwoordigd. Ik ontdek op www.pieterpad.nl dat vanwege dit kerkje de route over de geasfalteerde weg gaat, waardoor je met veel auto’s te maken hebt. Er is een alternatieve route mogelijk langs het reitdiep, maar dan mis je Oostum en overigens ook een stuk Groningen. Vanaf Oostum is Groningen te zien. De Martinitoren wijst ons verder de weg.

De weg vervolgt. We zien een zeilschip boven het weiland, paarden, ganzen en weidevogels. In Groningen het Reitdiep over en dan door het park van Selwerd. We besluiten gezien de tijd en toch ook vermoeidheid boodschappen te doen bij AH en de trein op station Groningen-Noord te nemen. We missen hem net, maar dat geeft ons de kans wat te eten.

In Friesland teruggekeerd wordt het vroeg slapen. Om 6.15 vertrekken we naar Den Haag.
——-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *