Double Sexus

Hans Bellmer, Die Puppe (Rumpf)Vandaag was het prachtig weer. Na een ochtend lekker werken ben ik met L. naar het gemeentemuseum gelopen. Vijf kilometer door een frisse lucht. Was wel weer eens nodig om het beeldscherm te verruilen voor buiten zijn.

Het gemeentemuseum biedt een tentoonstelling over Hans Bellmer en Louise Bourgeoise onder de titel Double Sexus. Bourgeoise is in 2010 overleden, bijna honderd jaar oud. Bellmer werd 73 en overleed in 1975. Ze hebben elkaar nooit ontmoet, maar het werk van beiden vertoont veel overeenkomsten. Vooral het menselijk lichaam staat daarin centraal.

Het was druk. Waarschijnlijk ook veel mensen in de rij voor Berlage, wiens tentoonstelling naar aanleiding van 75 jaar GM ongetwijfeld veel bezoekers trekt. Wij beperkten ons tot de symbolische versmelting van mannelijke en vrouwelijke lichaamsdelen.

Louise Bourgeois, Fragile Goddess, 2002Van de website:

Lichamen zijn vervormd, ledematen missen of worden juist verdubbeld en mannelijke en vrouwelijke kenmerken smelten samen tot androgyne wezens. In Double Sexus gaat het werk van Bellmer en Bourgeois voor de eerste keer een spannende dialoog aan. Gemeenschappelijke thema’s als vrouwelijke fantasieën, mannelijke angsten, dubbelzinnigheid van geslacht en de zoektocht naar de eigen identiteit sluiten goed aan bij de actualiteit. Door de emancipatie staat de traditionele rol van zowel de man als de vrouw op losse schroeven. In een randprogramma van lezingen en debatten bij de tentoonstelling zal deze maatschappelijke relevantie uitgebreid aan bod komen.

Welnu, dat was ook wel zichtbaar. Er zaten bijzondere beelden, tekeningen en poppen bij. Niet alles was even mooi, maar als totaalbeeld geeft het wel een beeld. Vreemd dat beide kunstenaars elkaar nooit ontmoet hebben. Er waren zoveel overeenkomsten. Ze zouden ongetwijfeld een goed gesprek gehad hebben.

Even iets anders

Het blijkt best lastig te zijn elke dag een blog te schrijven. Op zich duurt het niet veel langer dan dertig minuten en die is elke dag natuurlijk best beschikbaar. Maar het doen, een verhaal hebben, dat valt niet mee. Dan loop je de kans slechts een simpel verhaal te schrijven (en te kopiëren) over een museumbezoek als het bovenstaande. Hopelijk niet te vaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *