;

Eindelijk ontdekt: de meest effectieve takenlijst

Zondagmiddag liep ik mijn takenlijst langs. In Producteev, de todo-applicatie die ik gebruik, kon ik een aantal uitgevoerde taken wegstrepen. Lekker gevoel. En omdat ik toch bezig was, heb ik direct een aantal nieuwe taken toegevoegd. Allerlei gedachten, ideeën en leestips die nog in mijn hoofd speelden, werden digitaal en verlieten mijn geest. Al met al werd mijn lijstje weer wat langer dan hij was, maar mijn hoofd is leeg en dat is prettig.

Terwijl ik mijn laptop dichtklapte, vroeg ik me af of ik dankzij Producteev veel productiever ben geworden. Per slot van rekening is het bijhouden van een takenlijstje een veelgehoord advies voor het tegengaan van productiviteitsverlies. Zelf adviseer ik het ook aan anderen.

Al doordenkende realiseerde ik me dat geen enkel methode die ik gebruik of heb gebruikt om mijn taken bij te houden, mij echt productiever heeft gemaakt. Of het nu Outlook, pen-en-papier, Things of Producteev is, het realiseren van mijn doelen en taken heb ik maar aan één middel te danken. Mijzelf. En voor het bereiken van jouw doelstellingen en het vergroten van jouw productiviteit is ook maar een middel echt effectief. Jij.

Sterker nog. Ik wed dat als jij iemand bent die fanatiek en nauwgezet zijn to-dolijstjes bijhoudt en afwerkt, je dat deels ook doet als vorm van uitstelgedrag. Net zoals je als student uren bezig was je planning te maken om je examen te leren waardoor het leren zelf pas later hoefde…

Moet je dan stoppen met jouw takenlijst?

Nee, zeker niet. Het bijhouden van takenlijsten is een perfect middel om je hoofd leeg te maken van afleidende en uitstellende gedachten over alles wat je nog moet doen. En het afvinken van uitgevoerde taken geeft een boost en leidt er vaak toe dat je sneller een nieuwe taak oppakt.

Maar besef wel, alleen een takenlijst bijhouden maakt je niet productiever. Het halen van je doelen en het vergroten van je productiviteit vraagt om meer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *