;

Filmdag: Volver (2006) en Me and You and … (2005)

Vandaag was een echte filmdag. Vanmiddag naar Volver geweest in Pathe Buitenhof. Ik ging voor de Pathe Unlimeted kaart maar technische problemen maakten dat onmogelijk. Dan maar de volle mep betalen (8,75 slik) maar het was de moeite waard. Penelope Cruz in een ‘vrouwenfilm’ die veel amusement, tragiek, diepe familiegeheimen en mooie beelden combineert. ****

Vanavond was op het Spuiplein de film Me, You and Everyone we Know te zien. De buitenbiosoop is toch wel een mooi fenomeen. Hoewel aangekondigd stond dat de film om negen uur zou beginnen en ik er met camping-stoel met bierflesgaten om vijf voor zat, waren de eerste beelden pas om half tien te zien. Niet zo gek, want toen was het pas echt donker. Veel mensen wisten dit late aanvangstijdstip, want het gros van de mensen kwam tussen negen en half tien op de trappen zitten. Het was fris, maar gelukkig droog. Eerder deze week waren er aflastingen, dus had ik mazzel.

Me and You and … is redelijk absurd. Lieflijk ook. Vooral de chat-scene over ‘heen en weer poepen’ en de IRL-ontmoeting later zijn hilarisch. Miranda July heeft op mij indruk gemaakt. Zowel scenario, regie als een van de hoofdrollen nam ze voor haar rekening.  De recensie van Filmtotaal.nl zegt genoeg:

In deze moderne tijd is het voor veel mensen steeds moeilijker om echt contact met elkaar te hebben. Ook de manieren waarop mensen contact met elkaar leggen, zijn veranderd en daardoor voor een deel van de mensheid een stuk lastiger geworden. Videokunstenares en performance artiest Miranda July wist daar een intelligent filmscript over te schrijven, debuteerde als regisseuse om haar visie vorm te geven en nam ook nog eens een van de hoofdrollen voor haar rekening. Mogelijk zwaarbeladen onderwerpen zoals seks tussen tieners en volwassenen, de zin van het leven, poepseks met een zevenjarige, het ouderschap en natuurlijk de liefde komen aan bod in de context van dat bovengenoemde contact. Maar ze worden juist op een luchtige, tragikomische manier gepresenteerd, en daarin zit de kracht van July’s debuut.

Wat mij betreft: ***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *