Goede antwoorden gaan in drieën

Het komt weleens voorbij in films of boeken. Een zoon kijkt zijn vader aan en vraagt: “Wat is het beste advies wat je ooit hebt gekregen?” Ik vind dat altijd een mooie scène. Eindelijk kan je als ouder vertellen wat het leven volgens jou bijzonder maakt. De levenslessen die je mee wilt geven. Wijsheden die hij later weer door kan geven aan zijn eigen kind. Als ik het lees of zie, denk ik altijd even dat ik graag die vader zou zijn.

Vandaag stelde mijn zoon die vraag. Ik waande me even in de film.
“Goede vraag”, zei ik terwijl ik meteen de druk voelde om het perfecte antwoord te geven. Dit is het moment. Nu moet je laten horen wat echt belangrijk is. Nu kun je de wijze vader zijn.

Razendsnel schoten tientallen adviezen door mijn hoofd. Maar welke vertel je nu? Op dit moment. Welk advies is het allerbelangrijkste? Niet te lang nadenken. Je moet een antwoord geven. En direct wist ik: goede antwoorden bestaan niet uit een zin. Echt goede antwoorden gaan in drieën:

1. Ervaar het moment, het nu. Denk niet teveel aan morgen. Denk niet teveel terug aan wat is gebeurd. Sta stil bij wat nu gebeurt en ervaar dat. En direct daarop aansluitend:

2. Geniet van het moment. Je kunt in de hectiek van alles wat je wilt soms te snel gaan en het moment zelf vergeten. Sta even stil bij wat nu gebeurt. Beleef het. Geniet ervan.

3. Tot slot: wees zoveel mogelijk jezelf. En zover dat nodig is: wordt jezelf. Houd rekening met andere mensen, maar ga je niet anders voordoen dan je bent. Zeker niet omdat je denkt dat zij verwachten dat je op een bepaalde manier doet. Als mensen niet blij met je zijn. So be it. Verander niet omdat een ander dat wil.

Ik wilde nog veel meer zeggen, maar hield me in. Hij keek me even aan, terwijl mijn woorden zich in hem herhaalden. Nu komt het, dacht ik.

“Goede adviezen”.  En hij lachte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.