Het circus is weer begonnen
We hebben de kalkoen en de oliebollen achter onze kiezen, de kiezers wachten. Nog drie weken en dan beslissen wij opnieuw over de ingezetenen van de Haagse Kaasstolp.
1 Januari begon het ‘s middags al lekker fris met o.a. Nawijn, Herben, Schultz en Rutte die al dan niet gedwongen het koude water van de noordzee opzochten.
Ik heb in geen enkele eerdere editie van de nieuwsjaarsduik ooit een politicus gezien, laat staan zoveel. Rutte heeft zover ik weet nog nooit iets sportiefs gedaan. Zo zie je maar wat ze voor de kiezersgunst over hebben. Alleen hebben de kiezers niets aan kleumende volksvertegenwoordigers, wij willen bestuurders.
TV-debat
De bestuurlijke kant kwam o.a. vanavond aan het licht in het eerste lijsttrekkersdebat op RTL4. Of zeg maar debatje, want drie van de zeven partijen die traditioneel of vanwege hun huidige zetelaantal aan dit soort verbale gevechten horen mee te doen, zaten zich voor de tv te verbijten.
De heren Balkenende, Bos, Marijnissen en Zalm gaven olv ‘stem des volks’ Frits Wester hun mening over de bekende onderwerpen veiligheid, integratie en (met stip gestegen) de economie. En ook de oorlogsdreiging tegen Irak kwam aan het einde aan de orde.
Saillant detail, Herman Heinsbroek speelde Johan Cruijff en gaf samen met Jan Tromp en een ‘zogenaamde’ non-verbale communicatiedeskundige vooraf en achteraf commentaar op de wedstrijd.
Heinsbroeks analyse vooraf was napraten van de kranten en teletext. Achteraf was napraten wat moeilijk voor hem, en dus gaf hij zijn mening: Balkenende had zich staande gehouden, Bos deed het opmerkelijk goed. Ook Tromp vond Bos boven zichzelf uitstijgen. Marijnissen deed wat er van hem verwacht werd (en dreigt het daardoor niet goed meer te kunnen doen, want ‘we kennen zijn kunstje al’) en Zalm was de ‘verliezer’.
Uitblinker
Eerlijk gezegd vond ik Balkenende de grote verliezer. Hij was de uitblinker in onduidelijkheid, gaf wollige antwoorden (en kreeg daarvoor alle gelegenheid van Wester, ondanks diens continue hamering op duidelijkheid, want de ‘mensen op straat’ moesten het ook begrijpen. Frits kent het RTL4-publiek schijnbaar goed), en wist zich nauwelijks te profileren als MP.
Bos daarentegen was sterk in het debat, durfde met standpunten te komen maar streed, en dat is politiek gezien opmerkelijk, het felst tegen Balkenende en het CDA. Eerder heeft Bos zich uitgesproken voor een coalitie met het CDA en dan is zo fel het debat ingaan opmerkelijk.
Wellicht schat Bos de kans op regeringsdeelname zodanig in dat hij kiest voor de confrontatie om achteraf, na 22 januari, wanneer de uitslag daar aanleiding toegeeft naar het CDA te lonken. En omdat dat alleen kan gebeuren als CDA en VVD samen geen meerderheid halen, en beiden vanavond gezegd hebben de voorkeur te geven aan een twee-partijenkabinet, heeft de PvdA een sterke positie in de onderhandelingen.
Gezworen vrienden
Voor de PvdA is het de komende weken belangrijk niet het pluche, maar de inhoud centraal te stellen. Als Bos op deze manier doorgaat, maakt hij een goede kans. Vraag is alleen wat Marijnissen de komende weken doet. Nu leken het wel twee gezworen vrienden die af en toe wat steken naar elkaar gaven maar eigenlijk heel weinig van elkaar verschillen. Wie de inhoud van de twee partijen goed bekijkt, weet dat er wel degelijk verschil is tussen SP en PvdA. Hoe duidelijk dat wordt zullen we de komende weken merken.
Het circus is begonnen. De eerste acts zijn geweest. De clowns laten nog even op zich wachten, evenals het applaus.
Geef een reactie