Hou vol

Hoi Hoogland,

Oh, gelukkig, je bent er nog.

Wat een hitte he?

En wat een prestatie dat je zondag met deze warmte zo ver hebt gewandeld.

Wij lagen met het bootje op het water. Meer dan zwemmen zat er niet in.

Je stukje over W.A. staat niet meer online. Mocht je het nog ergens hebben, dan zou ik het graag lezen. Volgens mij zijn jullie beiden dan jarig 3 dagen voor Koninginnedag, dus 27 april. Volgens het boek ‘Het Mysterie van je Geboortedag’ dat ik bezit, is 27 april de dag van de ‘zelfstandigheid’. Willem en jij zijn, zo lees ik, erg trouw en toegewijd en jullie hebben de neiging je een beetje te veel af te sluiten van de rest van de wereld… Dat moeten jullie niet door hoor! (Ik geloof dit boek heilig, want het type van mijn geboortedag wordt heel positief gerecenseerd…)

Over afgekeurde schrijfsels: mijn artikelen weet ik altijd wel te slijten. Maar het meeste is in opdracht, dus dan is het ook geen kunst. De afgekeurde schrijfsels waren inderdaad pogingen tot… Van alle vroege pogingen is die afkeuring ook wel terecht denk ik. Maar in 1998 heb ik een kinderboek geschreven waarvan ik nog altijd denk: dit is goed genoeg. Ik ben ook wel benaderd door een grote uitgeverij (Kluitman), maar het klikte niet tussen ons. Dat bleek heel belangrijk, want er moeten best veel dingen in overleg gebeuren bij het uitgeven van een boek en als je het dan steeds fundamenteel oneens bent… Ze wilden bijvoorbeeld dat het hoofdpersoontje Bram een andere naam kreeg ‘omdat Bram te joods klinkt in België’. Ja, sorry hoor… Maar goed, ik ben dus nog altijd op zoek naar een uitgever.

Bij het zien van politici heb je wel eens, zo schrijf je, dat je denkt: dat kan ik ook. En wat kun je dan precies ook? Onbegrijpelijke antwoorden geven? Om de hete brij heendraaien? Of een andere vorm van volksverlakkerij? Ik bedoel dit niet persoonlijk hoor, want ik verdenk je van geen van drieën. Maar ik word altijd zo iebel van politici. Moeten dat soort mensen nou geen cursus communicatie volgen? En moet jij die dan niet eens gaan geven? Of een cursus ‘Doe even normaal’, of een cursus ‘Loosen up a little’… Afijn, zo kunnen we nog wel even doorgaan. En wat denk jij dat de oorzaak is van dat moeilijke gewauwel? En wie vind jij een nog te pruimen politicus/ca? En welke organisatie was het eigenlijk waar jij voorzitter van was?

Wil ik allemaal weten.

Of een man over een vrouw kan schrijven… Ik dacht altijd van niet. Totdat ik, jaren geleden alweer, Twee Vrouwen las van Harry Mulisch. Ik stond echt perplex van hoe goed hij zich daarin in vrouwen wist te verplaatsen. En ik ben niet eens een Mulisch-fan. Het had trouwens ook iets teleurstellends, herinner ik me. Wij vrouwen mogen ons graag verschansen achter een muur van mystificaties. En als daar dan zomaar ineens een man binnen komt wandelen…, toch even schrikken. En dan ook nog Mulisch. Met die pijp…

Heb je al een huis? Je zit wel in een gedoe-periode zeg. Gelukkig komt de vakantie in zicht. Nog even! Hou vol!

Janneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.