Kun je uitstelgedrag uitroeien?

Van de week stelde iemand mij de vraag: “Is het mogelijk om helemaal van mijn uitstelgedrag af te komen?”

Goede vraag. En ik dacht meteen bij mezelf: kan ik die garantie geven? Of wil ik die garantie wel geven. Draai het eens om: zou ik zelf willen dat ik nooit meer iets uitstelde?

Het is lang niet altijd erg om taken uit te stellen. Soms doe je er iets anders voor in de plaats waar je veel plezier aan beleeft. Een opgeruimde kelder. Een cd-verzameling op alfabet. Je winterkleding weer in je kast gehangen en de toch-nooit-meer-te-dragen-zomerkleding naar de kringloop gebracht.

Niet iedereen steunt deze ‘positieve’ bijwerking van uitstelgedrag.

Zij zeggen dat het plezier niet opweegt tegen de irritante, in je achterhoofd sluimerende gedachte, dat je eigenlijk iets anders zou moeten doen. Een bijgewerkt archief, een op kleur geordende boekenkast of de weggewerkte onkruid tussen de tegels van het terras zijn dan slechts bijzaak. Je blijft last hebben van uitstelgedrag. En dat is, net als elke andere vorm van gedrag, af te leren.

Dat is in veel gevallen zeker waar. Maar ik geloof toch ook graag in de mogelijkheid te genieten van het moment waarin je bezig bent. Als dat een blinkende bestekla in de keuken is, prima. En ook als ik de gemiste afleveringen van Mad Men heb gekeken in plaats van een actiebrief voor de website te schrijven, dan heeft me dat veel plezier opgeleverd.

Maar ik wil het niet te vaak doen. En het moet wel kunnen. Je hebt niet altijd de ruimte en gelegenheid om uit te stellen. Als je het dan toch doet, dan levert het kijken naar Mad Men geen plezier op. Dan sluimert in je achterhoofd inderdaad die irritante en soms pijnlijke gedachte dat je eigenlijk iets anders zou moeten doen. En in plaats van het plezier heb je dubbele pech: én je kijkt ongemakkelijk naar je favoriete tv-serie én je bereikt je gestelde doelen niet. Nu wordt het tijd om actie te ondernemen.

Wil jij afkomen van de nadelige effecten van jouw uitstelgedrag? Kom dan naar de workshop op 11 januari a.s.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.