Mandela day

Op de dag dat in Zimbabwe de tweede ronde van de fake-presidentsverkiezingen plaatsvinden, viert Londen en de wereld de 90ste verjaardag van Nelson Mandela. Met de gedachten aan Live Earth nog helder voor de geest, verwachtte ik een mooi concert. Dat viel toch tegen.

Ik ben vooral teleurgesteld in de Simple Minds. Jim Kerr zingt op dit moment Don’t you forget about me, toch een van mijn begrafenis-favorieten. Het begin was erg zwak. Nu hij wordt geholpen door de tienduizenden die la-la-la- zingen wordt het beter. Maar waarom niet meteen vanaf het begin spetteren. ook Mandela-day kwam niet goed uit de verf.

Politiek was er nauwelijks, behalve Garri Halliwel die hoopte dat Mandela nog iets over Zimbabwe zou zeggen. ‘Misschien luistert Mugabe.’ De Afrikaanse inbreng was inspirerend. Bebe Cool in oranje gevangenispak met nummer 46664. Twee keer op de knieën ‘For Afrika’.

Nelson Mandela was ontroerend om te zien. Ik hoop desondanks voor hem dat het zijn laatste optreden was voor publiek. Hij is te broos en te iel. De herinnering is fantastisch… doet me meteen denken aan juni 1990 toen Mandela bij de partijraad van de PvdA aanwezig was. Ik was daarbij en hij passeerde me op enkele meters. Je voelde het charisma tegen je aan spatten… de zaal was helemaal wild.

 

Mandela in 1990

 

Update: Het concert is net afgelopen. Queen en Paul Rodgers waren erg goed, en ook het slot – Free Nelson Mandela – met alle artiesten en Amy Winehouse voorop indrukwekkend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.