Op zoek naar een motto

‘Verandering voor kracht en kwaliteit’ is de eerste inbreng van Balkenende. Voorzitter Koole van de PvdA pleit voor ‘Sterk en Sociaal’, maar ‘Solide en Sociaal’ mag ook van hem.

Wat is de functie van een motto? Ik weet het motto van Kok I nog: ‘werk, werk, werk en nog eens werk’. Maar het tweede kabinet van PvdA, VVD en D66 had heel veel moeite een slogan te bedenken. Dat werd uiteindelijk de bloedeloze zin: ‘investeren in de kwaliteit van de samenleving’ (troonrede 1999)

Balkenende I heeft ook lang zitten brainstormen over een motto, maar ook die ben ik vergeten. (…even googelen…) Het was Duidelijkheid en Daadkracht.

[ Overigens was de eerste aanzet voor het motto ‘hersteld vertrouwen’. Dat was de werktitel van het concept-regeerakkoord van Donner.]

Waarom een motto?
Als de functie herinnering is, werkt het dus niet echt. We moeten het meer zien als een mission statement, zoals ook bedrijven vaak hebben. Hadden, want misson statements zijn erg jaren negentig. Een modern bedrijf gebruikt geen mission statement om duidelijk te maken waarvoor ze hier op aarde zijn. Laten we eerlijk zijn, de meeste ondernemingen zijn er voor de aandeelhouders en meer en meer is dat ook het geluid dat CEO’s laten horen. Dus dat is geen goed argument, nog afgezien van de vraag of je een kabinet kunt vergelijken met een bedrijf.

Ik durf de stelling te verdedigen dat de politiek een veel moeilijker ‘bedrijf’ is dan een winstgeoriënteerde onderneming. Niet te vergelijken dus.

Reclame

Als het doel van een motto is de poltiek meer te laten leven, dan heeft het huidige klimaat geen motto nodig. Nooit eerder was de politieke belangstelling zo groot als op dit moment. Een motto maakt dat niet groter.

Het zijn vaak reclamebureaus die graag meedenken over een slogan of motto. Beter dan tegenstanders van de regering zullen zij het echter nooit doen. Enkele motto’s van de laatste maanden over Balkenende I:
Weg met de WAO (fnv)
Regeren is asfalteren (milieudefensie)

Wat te doen?

Bezint eer ge begint en ga eerst aan de slag met de inhoud. De verpakking komt later.Kies een leus die aanspreekt. Beter geen dan een slechte.

Suggesties:
Zonder Bos geen Balken.

Belofte maakt schuld, maar de politiek heeft geduld.

Een rechtse mond maar een ‘lekkere kont’.

Niet lullen, maar pellen.

Veilig & verantwoordelijk

Make peace, no war.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *