Over het water - H.M. van den Brink (1998)

Roeiers claimen dat dit een fantastisch boek is. Valt tegen. Heel veel wordt impliciet gelaten. De oorlog, de wedstrijd, wat er met David gebeurt.

Wel mooi zijn de beschrijvingen van de trainingen en de wedstrijden op het water. Ik kan me voorstellen dat echte roeiers (geen ergometer-roeiers) het herkennen en waarderen.

Uit: 14 juli 2003 (een week)

Recencie:

http://oud.refdag.nl/boek/boekku/990428boekli05.html

Recensie 2

Veel lof oogstte Van den Brink met de novelle Over het water (1998), een verhaal dat zich afspeelt in Amsterdam, aan het eind van de jaren dertig. De hoofdpersoon Anton herinnert zich vijf jaar later het gelukgevoel tijdens het roeien op de Amstel: de harmonie tussen lichaam en geest, de triomfen, de vriendschap. Over het water werd gedomineerd voor de Libris Literatuurprijs 1999. Unaniem werden de suggestieve kracht, stijl en compositie geprezen. Carel Peeters in Vrij Nederland: ?Door zijn suggestieve volledigheid maakt Over het water een onverwoestbare indruk.?

In een interview in NRC-Handelsblad zei H.M. van den Brink over het schrijverschap “Ik schrijf [?] om iets mee te maken, want in mijn dagelijks leven maak ik niets mee… tenminste, niets spectaculairders dan andere mensen. Voor mij is het de moeite waard om me te verplaatsen in een projectontwikkelaar of in iemand die van zijn kinderen vervreemd is. Maar stel dat ik in het vastgoed werkte, of dat de relatie met mijn zoontje verpest was, dan zou dat geen onderwerp voor mij zijn. Ik wil niet schrijver over wat ik al weet.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *