Schrijven is schrappen

Nog steeds kom je beleidsnota’s tegen waar niet doorheen is te komen. De overheid heeft hierin een naam hoog te houden, maar ook andere organisaties en bedrijven kunnen er wat van. Ik geloof best dat de betreffende schrijver zijn best heeft gedaan, maar voor de gemiddelde lezer is het taaie stof. Umberto Eco is beter te verteren, en dat zegt toch wel iets.

En dat terwijl het niet echt moeilijk is  beleidsstukken te schrijven die prettig leesbaar zijn, to-the-point en snel tot een besluit kunnen leiden. Want daar gaat het uiteindelijk om… een beleidsnota is niets anders dan een advies om een bepaald probleem op een bepaalde manier aan te pakken. Soms eenvoudige problemen, soms complexe. Maar het doel van de notaschrijver zou toch moeten zijn beslissers een snelle manier voor besluitvorming te geven. En dat is wat anders dan al je kennis te etaleren.

Daarom een paar tips:

  1. De punt vind je rechts van de komma op je toetsenbord.
  2. Wees eerlijk tegen jezelf. Als je het niet snapt: schrap het dan.
  3. Als je leidinggevende doet alsof hij/zij het snapt: schrap het dan.
  4. Schrijf altijd met de lastigste lezer voor ogen. Dat is je partner niet.
  5. Denk na voor je schrijft, alleen dan schrijf je actief. Weet je nog: onderwerp, persoonsvorm, lijdend voorwerp.
  6. “Doe eens normaal, man.” “Doe lekker zelf normaal”. Oftewel: let op je toon. Wil je vertellen, verleiden, verwachtingen managen of vertrouwen creëren?
  7. Zit je vast in de tekst? Maak een nieuwe alinea en schrijf achter elkaar alle gedachten op die door je hoofd spoken. Doe dat drie minuten, zonder te corrigeren of terug te lezen. Ga dan iets anders doen. Als je na een kwartier terugkomt, kun je verder. Waarschijnlijk staan er bruikbare argumenten op het scherm.
  8. Vertrouw jezelf niet als lezer. Jij bent de deskundige, jij kent alle achtergronden. Laat altijd een leek je tekst beoordelen op logica, missende verbanden of onterecht gebruikte voorkennis.
  9. Leer van anderen. Zowel bij het lezen als in de feedback die je op je stukken vraagt en krijgt.
  10. Deel met anderen jouw schrijftips. Bijvoorbeeld hieronder bij de reacties/meningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *