The next three days

next3daysDe eerste film van dit jaar en meteen een drie in de titel…  En ook direct een goede film. Russel Crowe is sowieso een van mijn favoriete acteurs. Hij speelt John Brennan, gelukkig getrouwde echtgenoot van Lara. Gespeeld door Elizabeth Banks. Grappig was het om Banks gisteravond nog in Zack and Miri make a Porn te zien. Dan is dit toch andere koek.

Haar rol is overigens bescheiden. In het begin van de film wordt duidelijk dat ze ruzie heeft met haar baas. “Je moet ook niet voor een vrouw werken. Als vrouw,” zegt haar schoonzus tijdens een etentje waarna een bitchy discussie begint. Als de baas in kwestie wordt vermoord, staat een peleton agenten de volgende dag op de stoep om haar te arresteren. Net op het moment dat ze bloed van haar jas aan het wassen is. Haar blik toen ze het bloed zag maakt duidelijk dat ze niet goed begrijpt hoe dat bloed nu op haar jas is gekomen.

Een lang proces wordt niet getoond, wel het eindresultaat: mevrouw krijgt 20 jaar. En John en zoon Luke komen haar opzoeken. In de tussentijd loopt het hoger beroep op niets uit en ziet John nog maar een uitweg: hij moet haar bevrijden.

De voorbereidingen zijn grondig en het resultaat na drie jaar spannend genoeg om nu niets over te verklappen. Wel wat opmerkingen:

  • Het karakter van John verandert nogal eens. Van goedgebekte, losse echtgenoot tijdens het dinertje met zijn broer en schoonzus tot wat sullige, ingetogen en verdwaasde man op zoek naar een oplossing tot de bikkelharde, met stalen zenuwen voorziene man die zijn vrouw uit de gevangenis haalt.
  • De zoon is wel erg timide en makkelijk. Kwam goed uit voor de film.
  • Jammer dat er niet meer gebeurde tussen John en Nicole (Olivia Wilde, nummer 13, uit House MD). De spanning was wel voelbaar.

Regie en scenario van Paul Haggis, bekend van Crash en ook de schrijver van Million Dollar Baby. Hij gaf zijn dochter ook een kleine rol.

Pathé Spuimarkt, 15.20 uur
****

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *