Vier redenen waarom vooral studenten last hebben van uitstelgedrag

Uit allerlei onderzoeken komt naar voren dat het vooral studenten zijn die het meeste last hebben van uitstelgedrag. En dat weten ze ook. Wie op Twitter zoekt op #uitstelgedrag zal merken dat het vooral scholieren en studenten zijn die het woord tweeten. Rechtsonder op deze pagina zie je de laatste vijf tweets waar het woord uitstelgedrag in voorkomt.

Dat uitstelgedrag onder studenten heeft diverse oorzaken:

  • impulsiviteit (de verleiding om nieuwe en spannende dingen te doen die per definitie leuker en interessanter zijn dan studeren);
  • de nabijheid van verleiding (zeker voor studenten die vaak vanuit een redelijk beschermde en vertrouwde omgeving terechtkomen in een nieuwe wereld vol nieuwe uitdagingen);
  • slechte planning;
  • het studeren domweg niet leuk vinden. Dat kan zowel de activiteit zelf zijn of de inhoud van een vak.

Uitdaging

De uitdaging voor elke student is de motivatie om te gaan studeren groter te maken dan de motivatie om te socialiseren. Daarnaast is het kunnen plannen een belangrijke vaardigheid die voor veel studenten de kans op uitstelgedrag verkleint.

Goed plannen betekent dat je in staat bent in de verre toekomst gelegen deadlines om te zetten in dagelijkse deadlines. Op die manier gaat je impulsiviteit vóór, in plaats van tegen je werken.

Hoewel ze er relatief meer last van hebben, is uitstelgedrag niet alleen voorbehouden aan studenten. Voor alle uitstellers geldt de vraag: hoe plan je optimaal zodat je je doelen wel bereikt? Hoe zorg je ervoor dat je NU motivatie hebt om te doen wat je wilt doen. En hoe weersta je de verleidingen om je heen?

Ga jij wel je doelen bereiken?

Dit zijn enkele vragen die uitgebreid aan bod komen tijdens de workshop Ik ga mijn doelen bereiken. Je bent van harte welkom mee te doen en zo een begin te maken aan het einde van je uitstelgedrag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *