;

Waarom je goede voornemens niet uitkomen

De eerste week van een nieuw jaar is goed om een nieuwe start te maken met alles waar je een nieuwe start mee wilt maken. Natuurlijk kun je elke dag zien als de eerste dag van een nieuw begin, maar op de een of andere manier vind ik een jaarwisseling altijd prettig als baken van een fris begin.

Mijn voornemens van 2011

Twee jaar geleden was ik heel fanatiek met goede voornemens. Ik maakte er 33. Daar zaten voor de hand liggende bij:

4. City Pier City lopen
5. Twintig van Alphen
6. Elke dag een blog schrijven
7. Eindelijk de 85 kilo halen
21. Minstens twee keer per week hardlopen
32. Minstens tien boeken lezen en recenseren

Maar ook wat persoonlijkere:

1. Schilderijen ophangen ipv op de grond zetten
2. Muur een kleur geven. Donkergrijs. En één muur, niet allemaal
14. Stoppen met onnodige principes
15. Cursussen ontwikkelen en geven
29. Mijn eigen adviezen opvolgen
30. Slimmer slapen (maar niet altijd)

En de belangrijkste:

33. Niet geobsedeerd vasthouden aan 33 en andere getallen.

Dat laatste is gelukt…:-) Veel van de andere overigens ook. Halverwege 2011 maakte ik de balans op en toen was ik niet erg tevreden. Nu ik de lijst opnieuw bekijk, zie ik dat het eigenlijk helemaal niet slecht is gegaan. In twee jaar tijd heb ik er 19 min of meer gehaald, 6 echt niet en met 8 ben ik op de goede weg. Ik ben trots op mezelf.

Mijn voornemens voor 2013

Goede voornemensDe afgelopen jaren heb ik veel geleerd over het bereiken van doelen en productiever worden. En een van de belangrijkste lessen is dat het verstandig is steeds één doel tegelijkertijd te hebben en je daarop te focussen. Toch heb ik er voor 2013 iets meer dan 1:

  1. Succes maken van Stop Uitstel Nu
  2. 750 kilometer hardlopen
  3. Gezondere levensstijl

De vraag is natuurlijk of ik ze ga halen… eerlijk gezegd twijfel ik eraan. Mijn voornemens voldoen namelijk niet aan een aantal regels die van belang zijn als je een voornemen wilt realiseren. Zo is het belangrijk om je doelen zo concreet mogelijk (SMART) te omschrijven. Veel mensen weten wat smart betekent: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.

Ook is het van belang na te gaan of je jouw doelen wel met OPZET hebt gemaakt… Hierover heb ik een apart artikel geschreven. Als ik mijn eigen regels volg, zijn deze voornemens misschien wel ‘goed’ maar zeker niet goed geformuleerd.

Mijn haalbare voornemen voor 2013

Ik heb op 31 december 2013 in totaal 750 kilmeter hardgelopen. Dit zijn zowel trainingen als ‘echte’ wedstrijden. Ik doe dat door gemiddeld per week 5 tot 15 kilometer te lopen. De resultaten houd ik bij via runkeeper.

En die andere twee voornemens dan?

Daar kom ik later op terug. Beloofd. Maar ik ga nu eerst hardlopen.

Wat zijn jouw voornemens voor 2013? Je kunt ze hieronder kwijt. Vind ik leuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *