Attima

Een Nederlands-Indische opera. Geschreven in 1904 en slechts twee keer opgevoerd. Nu herontdekt en in het Nederlands gezongen. Eerste deel is traag en amateuristisch. Tweede deel is sterk en mooi.

Inhoud:
Een Javaanse gamelan-danseres is verliefd op de westerse onderofficier Armand. Een liefde die wederzijds is. Maar Attima heeft beloofd met Kartono te trouwen, een danser uit haar gamelangezelschap. Wanneer Attima aan Kartono opbiecht van Armand te houden, volgen de dramatische ontwikkelingen elkaar snel op…

Een meisje dat – tegen de heersende cultuur in – alles in het werk stelt om haar leven in eigen hand te nemen en haar hart te volgen, zelfs als zij daarmee in conflict komt met haar naasten, is een verhaal van alle tijden.

De muziek laat zich omschrijven als populair-klassiek. ‘Carmen op Java’ geeft misschien het beste aan om wat voor soort stuk het gaat: veel afwisselende scènes, overgoten met een rijkgeorkestreerde Javaanse ‘couleur-locale’.

Wat muzikaal zo bijzonder is aan deze opera, is de wijze waarop Constant van de Wall klassieke Indische klanken verwerkt in een westerse compositie. Deze unieke Indisch-Nederlandse opera speelt zich af op het raakvlak van contrasterende werelden en toont individuen die verstrikt raken tussen die twee. Een fascinerend en nog altijd actueel thema.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *