CDA toont zich slechte winnaar

Het CDA is de grootste partij van Nederland gebleven, maar zij durft vooralsnog niet met de PvdA, met 19 zetels winst de winnaar van de verkiezingen, onderhandelingen over een regeerakkoord te beginnen. ‘We moeten eerst de verschillen en overeenkomsten tussen alle partijen in kaart brengen,’ zo zei Balkenende tijdens het verkiezingsdebat vanavond.

De lijsttrekker van het CDA maakte duidelijk nog meer mogelijkheden te zien dan CDA/PvdA. CDA, VVD en D66 en wellicht CDA, VVD, LPF. Rekenkundig zijn het inderdaad mogelijke meerderheden. Alleen getuigt het van een arrogantie van de macht en een volledig gebrek aan respect voor de kiezers dit naar voren te brengen.

Een echte minister-president had gezegd: ‘De kiezers hebben gesproken. CDA en PvdA hebben beiden gewonnen en samen het vertrouwen van de kiezers gekregen. Wij zullen zo snel mogelijk een start maken met onderhandelingen. Dan brengen we de verschillen en overeenkomsten van beide programma’s in kaart en onderhandelen we. Dat betekent dat we beiden wat zullen inleveren van onze standpunten, maar dat is traditie in Nederland. Tegelijkertijd zullen beide partijen zichzelf ook willen herkennen in een regeerakkoord. Het zal niet altijd even makkelijk zijn, maar we zijn het aan de kiezers verplicht dit mogelijk te maken. Pas als we er onverhoopt niet uitkomen, zullen we op zoek gaan naar andere oplossingen.’

Balkenende heeft met zijn krampachtig vastklampen aan de VVD getoond dat hij meer een man van de macht is dan een minister-president van alle Nederlanders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *