De draai van Bos

Op dit moment is in de Tweede kamer een spoeddebat over Irak bezig. Vraag zou moeten zijn of Nederland patriots naar Turkije mag sturen. Vraag is of Bos en de PvdA van standpunt zijn veranderd.

Tijdens het spoeddebat draai het dus eigenlijk maar om één vraag. Is Wouter Bos een draaikont? Niet echt de centrale vraag die de wereld op dit moment in zijn greep houdt, maar de Haagse politiek weet elke wereldkwestie een Nederlandse dimensie te geven. Maar waar gaat het eigenlijk over?

Vrijdag 7 februari heeft Bos gezegd dat we de vraag van Turkije om bescherming van de NAVO-partners serieus moeten bekijken. Diezelfde dag nam het kabinet het besluit patriots te sturen naar Turkije, volgens het kabinet ‘een trouwe NAVO-bondgenoot’.

Het verzoek van Turkije leidde binnen de Navo tot veel commotie. Frankrijk, België en Duitsland spraken maandag 10 februari een veto uit tegen de hulp. Dinsdag maakte Bos duidelijk dat de PvdA het niet eens met het uitlenen van patriots aan Turkije. Ook wil Bos niet dat het kabinet vrijdag 14 februari een besluit neemt over aanvullende militaire steun aan de Verenigde Staten. ‘Daarmee wordt de oorlogslogica alleen maar versterkt’ .

Bos: ‘Vraag me niet te begrijpen waarom het kabinet al een besluit wil nemen over het Amerikaanse verzoek, voordat het hoofd van de VN-wapeninspecteurs, Blix, verslag heeft uitgebracht aan de Veiligheidsraad.’

Is hier sprake van een draai? Volgens VVD en CDA wel. Vooral Jozias van Aartsen is hiervan overtuigd en maakte dat keer op keer duidelijk tijdens het debat.

Helaas, met de beste wil van de wereld kan ik in het standpunt van de PvdA geen verandering bespeuren ten opzichte van vorige week. Een verzoek serieus bekijken en vervolgens serieus tegen zijn is duidelijk en helder. Het kabinet heeft voor zijn beurt gesproken en laat de oren teveel naar de Amerikanen hangen. Vooral De Hoop Scheffer heeft in mijn ogen in Washington Nederland van zijn slechtste kant laten zien. Die van de kleine kleuter die precies doet wat grote broer Powell wil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *