Draaikont Bos?

Wouter Bos heeft zich in no-time geetaleerd als een politicus van de oude stempel. Als een echte Lubbers is hij in staat meningen dusdanig te formuleren dat iedereen precies datgene eruit haalt wat hij/zij wil horen. En is het anders, dan weet Bos duidelijk te maken dat het zo niet is bedoeld. Door zijn charme heeft Bos een groot voordeel ten opzichte van Lubbers. De laatste vertrouwde je bij voorbaat niet en dus zocht je altijd iets negatiefs achter diens woorden.
Bij Bos denk je dat hij het wel goed zal bedoelen en het beste met je voor heeft en dus zoek je niet direct.

Edoch, in de Irak-kwestie is wat mij betreft een stap teveel naar onduidelijkheid gezet. De PvdA heeft steeds duidelijk gemaakt dat zij een oorlog zonder VN-mandaat niet zouden steunen en dat ze geen deel uit gaan maken van een kabinet dat dat wel oet. Het CDA steunt de oorlog zonder VN-mandaat, dus dat moet leiden tot een einde aan de formatiebesprekingen.

Bos echter heeft een nieuwe mening. Nu de oorlog is uitgebroken, ontstaat er een nieuwe situatie. De PvdA is nu voor de geailleerden (gek he), en wil nu alleen nog maar naar de toekomst kijken. De achtergrond van de oorlog en de rol van de VN doen er niet meer toe, hoe gaan we samen verder in tijden van conflict.

Samen met Balkenende wist Bos van de week de totale verwarring te creëren. Een dag later kreeg hij zijn fractie (op Peter van Heemst na) mee alleen naar de toekomst te kijken. Maar hoe vaker Bos over de toekomst spreekt, hoe meer het heden hem achter de broek zit. Het CDA is niet blij meer, steeds meer PvdA’ers zijn niet blij meer… Bos moet oppassen zijn torenhoge krediet niet te verliezen op de kwestie Irak. Hij kan beter consequent blijven en het oorspronkelijke standpunt van de PvdA uitdragen.

Dat daarmee de formatie tijdelijk onder druk komt, of dat de PvdA niet gaat regeren, is beter te verdragen dan onduidelijke, inconsequente en anti-humane standpunten van de PvdA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *