Formatie stokt

Bos en Balkenende maken een ding duidelijk: een CDA-PvdA kabinet zal er niet van harte komen. Beide partijen hebben innerlijk zoveel wantrouwen jegens elkaar dat ze alleen voor de buitenwacht aangeven het samen te willen klaren. Uit de lichaamstaal van beide heren spreekt de afkeer.

De omstandigheden maken een andere keuze moeilijk. De uitspraken naar de achterban (Balkenende over de nullijn in 2007, Bos over investeringen in onderwijs en zorg) zijn hard en bijna niet te veranderen. Wanneer gisteravond Balkenende aangeeft de PvdA tegemoet te zijn gekomen door 0,2 procent begrotingstekeort te accepteren in 2007 en hij nu van de PvdA ook inschikkelijkheid verwacht, maakt de MP een ding heel duidelijk: de PvdA moet van het CDA aan de leiband meelopen, want anders…

Ja, wat anders? Het CDA heeft geen alternatief. Niemand wil de LPF erbij, D66 houdt de deur nog steeds potdicht en ook een kabinet met linkse partijen anders dan de PvdA zit er niet in.

Een alternatief, en daar stuurt de VVD nu al op aan, zijn nieuwe verkiezingen. Een dom idee? De combinatie CDA-PvdA lijkt ook niet al te slim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *