Hoe gaat de formatie verder?

Eén ding is duidelijk: de kans op nieuwe verkiezingen dit jaar is uitermate klein. Alle partijen verweren zich sterk tegen deze mogelijkheid om uit de politieke impasse van het moment te komen.

Maar wat zijn de alternatieven? De meest voor de hand liggende mogelijkheid is dat CDA en PvdA opnieuw gaan praten. Gewoon omdat de kiezer deze twee partijen de meeste steun geeft. Uiteraard zal er dan wel iets moeten veranderen. Bijvoorbeeld het vertrek van Balkenende (uitert onwaarschijnlijk) of nieuwe informateur(s) (zeer waarschijnlijk). Eerst zullen Bos en Balkenende echter hun eigen onmin uit moeten praten. Met name Balkenende heeft veel uit te leggen.

Niets veranderen
Een alternatief is CDA en VVD samen met de LPF. De voortgang dus van het huidige kabinet. Een strategisch akkoord ligt er al. Wel zijn enige aanpssingen nodig in de ministers en staassecretarissen.

Zalm wil hierop niet vooruitlopen, maar zijn vicefractievooritter De Grave lijkt wel genegen om na te denken over een nieuw kabinet met de VVD: ‘Na 22 januari lag het voor de hand dat CDA en PvdA zouden gaan regeren. Maar nu gebleken is dat dat mislukt is, is er een nieuwe situatie ontstaan’, aldus De Grave. ‘Het land heeft uiteindelijk een regering nodig’, voegt hij er aan toe.

Volgens De Grave waren de verschillen tussen CDA en PvdA fundamenteel. De verkiezingsprogramma’s van de VVD en het CDA liggen duidelijk dichterbij elkaar. Bovendien is er in het huidige, demissionaire, kabinet vertrouwen tussen CDA en VVD, iets tussen CDA en PvdA ontbrak.

Ook de LPF doet er verstandig aan met deze situatie akkoord te gaan. Zonder kabinetsdeelname zal de LPF bij nieuwe verkiezingen verder terugzakken naar 1 of 2 zetels.

Paars
Hoewel Zalm en m.n. Boris Dittrich er moeilijk over doen (beide vanuit andere overwegingen), zou een coalitie tussen PvdA, VVD en D66 een goed alternatief zijn. Er is chemie tussen Bos en Zalm en dat blijkt toch de belangrijkste voorwaarde te zijn voor de realisatie van een kabinet.

D66 sluit elke kabinetsdeelname uit, maar zegt wel dat er geregeerd moet worden…

Glazen bol
Houd de komende dagen de Haagse restaurants goed in de gaten. In Perroquet of elders kan veel bereikt worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *