Koninklijke goedkeuring voor geweld?

Een dief maakt een caissière in een AH-filiaal onder bedreiging van een mes 500 euro afhandig en rent weg. Twee personeelsleden (waaronder de 30-jarige filiaalhouder) zetten de achtervolging in en overmeesteren de verdachte. De overvaller, die zijn mes heeft weggegooid, geeft zich over. De twee AH-medewerkers slaan de man een gebroken neus en proberen de winkeldief nog te schoppen, nadat deze al door de politie is geboeid.

Zijn we trots op deze winkelbedienden? Ja, zegt Albert Heijn en huurt een advocaat voor de twee in, nu ze zijn aangeklaagd door het openbaar ministerie. Ja, zegt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en spreekt over de angst en verontwaardiging onder winkeleigenaars. Ja, zegt Prins Bernard, die ‘zijn hart heeft laten spreken’ (RVD) en is leeggelopen tegen de hoofdredacteur van De Telegraaf. Bernard is zelfs bereid een eventuele boete te betalen. Ja, zeggen diverse Tweede Kamerleden wanneer ze begrip tonen voor de uitspraken van de prins. Nee, zeg ik.

Het is belachelijk dat we in het kader van de normen en waardendiscussie blij zijn als mensen excessief geweld gaan toepassen op anderen. De twee AH-medewerkers hebben een prima prestatie geleverd door achter een dief aan te gaan. Maar ze hadden nooit nadat ze hem hadden overmeesterd mogen slaan en schoppen. De aanklacht van de overvaller is mijns inziens terecht. Hoe onrechtvaardig het ook lijkt.

We hebben met elkaar in de wet geregeld hoe burgerlijke aanhouding werkt. Samengevat mag je toepasselijk geweld gebruiken om iemand staande te houden. Iemand die op de grond ligt een gebroken neus slaan, valt daar niet onder.

Het is heel raar dat een uitspraak van een prins zo’n lauwe en benauwde reactie van kamerleden oproept. Maar van de politiek zijn we anno 2002 niets anders meer gewend. Stoere taal trekt kiezers (en moordenaars). Zo vind ik het even ernstig dat vice-premier Remkes, minister van Veiligheid, de Venlose jongens die René doodsloegen een ‘rotschop’ had verkocht wanneer hij in de buurt was geweest.

Quote in de Volkskrant van vandaag: “Minister Remkes van Binnenlandse Zaken zei afgelopen zondag dat hij de twee jongemannen die op een druk plein in Venlo een man doodsloegen een ‘rotschop’ had verkocht. Mag dat niet bij een overvaller? Officier van justitie Kruimel: ‘Naar onze mening mag je niemand een rotschop verkopen. Een politieke uitspraak is wat anders dan een juridische.’”

Wanneer deze prinsen, kamerleden en ministers ons voorbeeld moeten zijn, daalt dit land verder weg in het ‘wormen en aarde-moeras.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *