Nog één uur

Ik stem van oudsher Pvda. Landelijk altijd gedaan, lokaal wel eens overgestapt op GroenLinks.

Tijdens het tweede kabinet Kok begon ik te twijfelen over de PvdA. De partij werd conservatief, behoudend en het aantal standpunten dat mij vroeger aansprak, werd steeds lager. Eerlijk gezegd voelde ik me inhoudelijk meer thuis bij GroenLinks.

Ben ik dan veranderd? Nee, maar de linkse partijen wel, zij zijn opgeschoven naar het midden.

Toch stemde ik vorig jaar PvdA. Niet vanwege de inhoud, maar uit strategische overwegingen. Een dag later had ik spijt. De manier waarop de PvdA met de uitslag omging vond ik vrij bedroevend.

Ook dit jaar zitten de strategische overwegingen me dwars. Bos is goed bezig, maar ik denk dat het voor de PvdA niet goed is nu weer in het kabinet te komen. Dat verkleint de kans op duidelijke inhoudelijke en organisatorische verbeteringen bij de PvdA, en die vind ik wel heel belangrijk.

Ik heb hier eerder gepleit tegen Bos als partijleider. Om reden dat het te vroeg zou zijn. Hij is het wel geworden en doet het onverwacht goed. De PvdA krijgt weer geloof in zichzelf. En dat is de beste basis voor verandering.

GroenLinks dan toch maar? Inhoudelijk ja, alleen zit ik met hetzelfde probleem als in 1981. Toen was ik op zoek naar een politieke partij. Bezocht ze allemaal: CPN, PSP, PPR en PvdA. UIteindelijk koos ik voor de PvdA want ik wil geen roepende in de weostijn zijn. En dat is het nadeel van kleine partijen. GroenLinks is niet zo klein meer, maar wel te klein voor daadwerkelijke invloed.

Wat zal ik doen, voor de inhoud of voor de premierskans? Tegen CDA/VVD of voor de vernieuwing van de PvdA?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *