Proeven aan een multidate

Het is zaterdag, de Amsterdamse gracht hult zich langzaam in het donker. Een voor een druppelen deelnemers binnen. Nieuwsgierige blikken naar het interieur, de grote vaten, de aanwezigen. Een hartelijk welkom. Rondje handen geven, naam noemen, de ander even aandachtig opnemen. Leuke kop. Mooie lach. Ken ik haar?

Als vanzelf splitst de grote groep zich in delen als het aantal aanwezigen stijgt. Opvallend genoeg voegen de mannen zich bij de mannen en de vrouwen bij de vrouwen. Mengen we niet? Standaardvragen en inleidende zinnen klinken. Waar kom je vandaan? Auto, trein of fiets? Kon je hem in de buurt kwijt? Wat doe je?

Acht mannen en acht vrouwen zijn op deze multidate afgekomen. Ieder is persoonlijk uitgenodigd. Interesses, leeftijd, opleidingsniveau… ze matchen grotendeels. Ook geen geheelonthouders. We krijgen het eerste glas jenever of likeur. Een proeverij als start van de avond is slim bedacht. Het ontspant en geeft spraakstof. De kleine glaasjes gaan langzaam naar de mond, de inhoud is sneller naar binnen gegoten. Lekker he?

Op tafel staan naambordjes. Niemand wisselt stiekem de papiertjes om naast de eerste voorkeur plaats te nemen. We zijn een net gezelschap, we houden ons aan de regels. Het hoofdgerecht komt terwijl ik glazen wijn bijvul. Gesprekken verlopen vlot en vloeiend. Links en rechts van mij zitten boeiende vrouwen. Werk, wensen, kinderen en ervaringen met daten zijn voor de hand liggende gespreksonderwerpen. Af en toe een lach. Is er nog witte wijn?

Na het hoofdgerecht schuiven de mannen twee plaatsen door. Nieuwe buren is het devies. Braaf voeren we de instructie uit. Eén man wisselt niet van plaats. Heeft hij de ware al gevonden? Het dessert komt, we onderbreken kort gesprekken voor hapjes appeltaart of parfait. De laatste wijn in glazen. Koffie?

Het is redelijk laat als de meesten vertrekken. Drie zoeken elders een dansplek, anderen wandelen naar station, fiets of auto. De multidate is voorbij. We zijn een gezellige avond en nieuwe ervaring rijker. Mijn iPhone pingt. Een naamloos sms-bericht: “Waar zien we elkaar zo dadelijk?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *