Rustige weken en koffiedik

Het zijn rustige weken. Aan de binnenkant. Buiten is het allerminst rustig. Een kabinet dat valt kost nachtelijke uren. Een WK kost naarmate het toernooi vordert gelukkig minder verloren tijd. Een gedenkwaardige kopstoot en een mooie troostfinale houden we eraan over. Ongetwijfeld ben ik over vier jaar weer vergeten hoe het dit WK ging. Net zoals ik de vorige WK’s ben vergeten. Ik weet de finale 74, 78 en 88. Ik durf met zekerheid een aantal finalisten te noemen, maar dan houdt het verder op.

Op 15 mei zag ik terecht dat de derde termijn geen spektakel zou opleveren en gingen we om 2 uur naar bed. Het debat was de moeite waard geweest. Verdonk was aan alle kanten terecht de gebeten hond. De hervatting begin deze maand zag ik grotendeels vanachter mijn oogleden. Het debat begon ‘avonds om half negen en ik nam me voor er goed voor te gaan zitten. Al gauw werd dat liggen en vielen mijn ogen, zoals zo vaak de laatste weken dicht. Met regelmaat opende ik mijn oogleden een beetje om te zien waar we stonden. In mijn dromerige gedachten speelden bekende politici een rol. Tegen twaalven zag ik hoe Weisglas zijn functie van voorzitter verruilde voor die van getuige. Gerrit Zalms entree heb ik echter gemist. Toen ik om 2 uur weer klaar wakker was, hoorde ik net op tijd van de schorsing na de eerste termijn. Maar ik was wakker en bleef geduldig wachten. Maar waarop?

In de tweede termijn van de kamer sprak een sterke Halsema over schaamte. De motie van haar die D66 onverwacht steunde zorgde voor spanning. Toen de daarop volgende hervatting niet om half vier maar om half vijf zou beginnen, ben ik toch maar naar bed gegaan. Klaarwakker zag ik het half vijf worden. Naar beneden om de reactie van Balkenende te vernemen. Het laatste uur was de moeite waard, inslapen ging vervolgens een stuk makkelijker.

De apotheose kwam de volgende dag in het bloedstollende debat tussen Van der Laan, Balkenende en de rol van Pechtold en Brinkhorst. Fijn om vrijdag soms vrij te zijn. Ruttes maidenspeech was zonder tierelantijnen. Hij opereerde sowieso niet sterk. Erg opportunistisch, maar kun je anders verwachten?

Achteraf vind ik dat D66 het goed heeft gespeeld. Of ze daarvoor beloond worden, betwijfel ik. De rol van Pechtold in de daaropvolgende interviews, getuigen opnieuw van de verkeerde keuze voor de lijsttrekker. Verdonk is een onpolitiek, kortzichtig en egocentrisch minister. Het is begrijpelijk, maar laf, dat het kabinet haar blijft steunen uit angst voor rechts populisme.

In de twee weken die volgen gaat iedereen verder alsof er niets is gebeurd. Lubbers heeft genformeerd, Balkenende geformeerd. De regeringsverklaring was nietszeggend en de oppositie (muv GroenLinks) houdt haar mond. Het reces zal gevolgd worden door een ongekend felle verkiezingscampagne. CDA en PvdA gaan nek aan nek, Rutte wordt derde. SP vierde en GroenLinks krijgt geen beloning voor de goede oppositie. D66 houdt vier zetels en blijft in de oppositie. Het nieuwe kabinet bestaat uit PvdA, CDA en SP. Jan Marijnissen gaf vandaag aan dit niet uit te sluiten. Ik acht de kans ook erg groot. Het zal het begin van de neergang voor de SP worden. Maar als ze ballen hebben, dan gaan ze ervoor.

Tot zover het koffiedik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *