Speeldrift

speeldriftIk heb het boek nog niet uit, maar als het toneelstuk voorbij komt dan ga ik wel even heen. En dat was zeer de moeite waard. Vier goede spelers in een herkenbaar decor van klassenstoelen die verschillende rollen spelen. De dynamiek van het boek komt goed naar voren. Natuurlijk zijn er keuzes gemaakt, maar wel de juiste. Van de website:

Rik van den Bos maakte samen met Casper Vandeputte voor Speeldrift een bewerking van de opzienbarende roman van Juli Zeh.

Ada komt als nieuwe leerling op een vooraanstaande middelbare school. Haar intelligentie maakt haar direct tot buitenstaander: te slim en onhandelbaar voor de leraren en te gevaarlijk en vreemd voor haar medeleerlingen. Zij op haart beurt vindt iedereen burgerlijk en dom. Alleen in klasgenoot Alev treft ze een zielsverwant. Samen zien ze de wereld zoals hij is, een door God verlaten speelplaats. Ze gebruiken de naïef-optimistische gymleraar Smutek om hun filosofie in de praktijk te onderzoeken. Hij ontpopt zich als willige pion in een gevaarlijk en erotisch geladen spel. Maar dan barst de bom.

In haar roman Speeldrift geeft de Duitse schrijfster en juriste Juli Zeh (1974) een haarscherpe analyse van het tijdperk na 9/11. Ze koppelt een herkenbaar en meeslepend verhaal aan de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd: de verhitte zoektocht naar normen en waarden en de vraag hoe om te gaan met spectaculair terrorisme van verwarde eenlingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *