Wouter Bos tijdens debat: Wie vertrouwen wil, moet ook vertrouwen geven

“Polarisatie en duidelijkheid in de politiek kunnen van groot belang zijn om te laten zien dat er iets te kiezen valt. Maar juist dan, in ieder geval in ons kiesstelsel, vraagt dat vervolgens van iedereen om, als de kiezer gesproken heeft, de politieke wil te hebben om over meningsverschillen heen te stappen, bruggen te bouwen en naar de kiezer te luisteren.

Hierin hebben PvdA en CDA in de ogen van velen gefaald. Dat is ook zo. En waar je, gezien de gang van zaken de afgelopen dagen, de zwartepiet voor de uiteindelijke breuk ook legt, in de ogen van veel kiezers hebben wij allemaal gefaald. Den Haag. De politiek.

Dit roept veel vragen op die verder gaan dan wie er straks regeert en op basis van welk programma. Het gaat vooral, en eigenlijk nog steeds, om de kloof tussen politiek en burger, om de vraag wat de politiek vermag en vooral ook niet vermag, de vraag of polarisatie en duidelijkheid eigenlijk wel passen bij een stelsel waarin je uiteindelijk altijd weer met compromissen aan de slag moet.

De vraag hoe je kunt voorkomen dat kiezers krijgen wat ze niet willen. ”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *